star_on

Безліч особистостей – синдром чи вигадка

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Швидше за все, ви чули про синдром безлічі особистостей або дивилися фільми, в яких у головного герой він переважає. Також він відомий як роздвоєння особистості або безліч особистостей. Однак це не художня вигадка.

Дісоциативний розлад ідентичності – досить рідкісний психічний розлад, при якому в тілі людини як ніби є сусідами кілька субособистостей. У США синдром роздвоєння особистості називають і позначають як дисоціативний розлад ідентичності (англ.dissociative identity disorder), прийнятий в Діагностичному і статистичному керівництві по психічних розладів (DSM-5).

Причини виникнення і прояву дісоциативного розладу ідентичності (ДРІ)

Причинами виникнення і прояву ДРІ можуть бути важкі травматичні і емоційні травми в ранньому дитинстві, фізичне насильство та інші психічні захворювання, не виявлені раніше у людини, які сильніше провокують і посилюють захворювання. Даний розлад є крайнім проявом дісоціаціі – механізму психологічного захисту, при якому людина починає сприймати те, що відбувається з ним в дійсності так, ніби це відбувається з кимось стороннім. Вважається, що діссоціатівний аспект – це механізм подолання. Людина буквально відключається або відгороджується від ситуації або досвіду, які занадто жорстокі або травматичні, щоб асимілюватися з його свідомим “я”.

Існування диссоциативного розлади ідентичності довгий час ставилося під сумнів. Незважаючи на те, що причини дисоціативного розладу ідентичності залишаються невиразними, дослідження показують, що це, ймовірно, психологічна реакція на міжособистісні та екологічні стреси, особливо в роки раннього дитинства, коли емоційна зневага можуть заважати розвитку особистості. Згідно з американською організацією охорони здоров’я в інтернеті WebMD, у 99% осіб, у яких розвиваються диссоціативні розлади, визнані особистісні історії рецидивуючих, непосильних і часто небезпечних для життя порушень на чутливій стадії розвитку дитинства (як правило, до 6 років).

Дисоціація також може статися, коли було постійне нехтування або емоційне насильство, навіть коли не було явного фізичного чи сексуального насильства. Висновки показують, що в сім’ях, де батьки лякають і агрессивно відносяться до виховання, діти можуть стати дисоціативними. Дослідження свідчать про вплив ДРІ приблизно на 1% населення.

Усі акції