star_on

Лімфатична система

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Лімфатична система забезпечує пересування лімфи по лімфатичних судинах і сприяє відтоку зайвої рідини з тканин. Лімфа – це рідина, яка омиває всі тканини і клітини нашого організму, а лімфатична система охоплює весь наш організм. Вона тісно взаємопов’язана з власною системою захисту організму (імунна система) і з кровотворною системою в кістковому мозку. Лімфатична система відіграє головну роль в здатності нашого організму захищатися від різних збудників захворювань. Крім того вона допомагає переносити різні поживні речовини в організм, бере участь в обміні кінцевих продуктів обміну речовин.

n

Рух лімфи можливий завдяки тонкій і вразливій системі клапанів, які змушені працювати проти сили тяжіння (тобто знизу вгору). Тому робота лімфатичної системи залежить від плинності лімфи, тонусу судин, кров’яного тиску, ступеня зневоднення організму.

n

Що уповільнює відтік лімфи і очищення організму

n

• вживання алкоголю, куріння;

n

• надмірне вживання кави;

n

• нестача води в щоденному раціон;і

n

• надлишок солі;

n

• надлишок цукру і інших швидких вуглеводів;

n

• носіння тісного взуття і одягу, ременів;

n

• зниження рухової активності.

n

Для того, щоб максимально ефективно і швидко відновити порушений рух лімфи, необхідно слідувати наступним порадам:

n

Збалансувати водний баланс – зазвичай рекомендується 30 мл на 1 кг маси тіла здорової людини. У разі наявності хронічних захворювань обсяг рідини може бути змінений. Потрібно пам’ятати, що єдиного золотого стандарту води немає і все залежить від індивідуальних особливостей нашого організму.

n

Сбалансований раціон харчування – обмеження кухонної солі, цукру та інших швидких вуглеводів, які не будуть перевищувати допустимі норми вживання фруктози, баланс продуктів харчування з позиції вмісту жирів, «корисних вуглеводів» і білків.

n

Відмова від шкідливих звичок: щоденне вживання цукру, куріння, алкоголь, постійне переїдання і т.п.

n

Щоденна помірна фізична активність. Ключове слово – щоденна. Потрібно робити мінімум, але кожен день. Так фізичні вправ увійдуть до звички, а ваше здоров’я скаже вам дякую.

n

Лімфодренажні масажі і апаратні методики (за призначенням лікаря).

n

Сауни, лазні, хаммам – відмінні «помічники» для лімфатичної системи за рахунок розширення шкірних пір і рясного потовиділення. При потовиділенні наш організм нормалізує водно-мінеральний склад, підвищує тонус судин, а так само «виводить» токсини. Однак не всім підходить такий метод. Людям з хворобами серця, артеріальною гіпертензією, після інфартка міокарда, хворим на виразкову хворобу та ознаками тахікардії слід строго обмежити відвідування сауни і лазні.

Усі акції