Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Які аналізи варто пройти?

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Аналіз крові, безумовно, один із найточніших, швидких і показових способів дізнатися про стан здоров'я. Функціональні дослідження крові дещо відрізняються від традиційних, тих, до яких ми звикли. Значення норм показників у функціональному підході вже прийнято у більшості лабораторій. Пояснюємо, у чому причина таких розбіжностей.

У традиційному підході «норма» вираховується як середнє арифметичне результатів людей, які проходили аналіз, тобто чим більше людей з якимись патологіями проходять дослідження, тим ширшим стає поняття «норми». У функціональній медицині норми «суворіші», що дозволяє раніше розпізнати деякі порушення і провести більш глибокі, деталізовані дослідження.

Наприклад, стандартна норма рівня глюкози в крові натщесерце в середньому 65–99 мг/дл, а у функціональному підході – 75–85 мг/дл. Це означає, що при рівні глюкози, наприклад, в 95 мг/дл деякі лікарі можуть не побачити проблеми, але насправді такі показники можуть вказувати на інсулінову резистентність, що починається, на проблеми з метаболізмом глюкози і, як наслідок, на можливий діабет.

Схожа на ситуація і з рівнем гормонів: те, що стандартно вважається нормою, у функціональній медицині може вказувати на досить серйозні порушення. Наприклад, існує дослідження, яке показує, що рівень ТТГ (тиреотропного гормону щитовидної залози) на нижній межі норми позитивно корелює з більш високим ризиком смерті від ішемічної хвороби серця, тобто результат аналізу крові на цей гормон може бути в рамках стандартної норми, але при цьому насправді означатиме небезпечну для здоров'я та життя патологію.

Також найчастіше, щоб побачити справжній стан гормональної системи, двох-трьох показників, на які зазвичай дивляться терапевти, може бути недостатньо. До того ж якщо межі норм досить вільні, то порушення в роботі гормональної системи, що починаються, можуть бути не помічені. Функціональний аналіз крові скорочує ризики помилок до мінімуму, дозволяючи вам дивитися на обмінні процеси з різних боків та на різних рівнях.