Головні факти про здоров‘я та вживання води, які потрібно знати після теракту на Каховській ГЕС
Автор: Максименко Богдан Олександрович
Дата публікації: 15.06.2023
Внаслідок теракту на Каховській ГЕС питання з водою стало дуже актуальним. Нижче розберемо все, що потрібно знати: в чому головна загроза, як очищати воду та правила, як мінімізувати ризики для власного здоров'я.
Наслідки підриву та можлива загроза забрудненої води для здоров‘я
Важливо пам‘ятати, що річкова вода дуже небезпечна для здоров‘я. Внаслідок підриву ГЕС відбулося затоплення населених пунктів, полів, каналізаційних споруд, сміттєзвалищ та кладовищ. Наразі річкова вода має високий рівень забрудненості та містить в собі велику масу небезпечних речовин: хімікати, технічні речовини, збудники гострих інфекційних захворювань та ротавірусних інфекцій, небезпечних хвороб, трупні отрути, каналізаційні відходи, уламки зруйнованих домівок.
Використання неочищеної води може бути небезпечним, особливо для жителів на територіях Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпровської та Одеської областей.
Правила дій для жителів уражених територій України
МОЗ України приводить правила, що робити для зниження ризику виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях:
- Пийте тільки бутильовану або воду що привозять офіційно.
- Воду для приготування їжі та господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
- Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
- Відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації).
- Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
- Ретельно мийте руки з милом.
- Не користуйтеся одягом, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.
Головна небезпека для здоров‘я - це вживання риби
Також наголошуємо, що вживання риби під строгою забороную. Розпочався масовий мор риб в регіонах підтоплення, тому потрібно бути дуже уважним у виборі риби та місці її покупки. Головну загрозу становить ботулізм - гостре інфекційне захворювання.
Мертва риба дуже шкідлива для здоров‘я, тому що може містити інфекційні хвороби, хімічні домішки та бути отруйною. Її в жодному разі не можна їсти, який би спосіб приготування та обробки ви б не використовували.
Розповсюдження інформації про випадки холери в Україні
Станом на 14.06.2023 Міністерство охорони здоров‘я спростовує фейкові новини про холеру. Як зазначається на сторінці міністерства, в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Результати досліджень зразків, взятих як з об’єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції, – негативні.
Очищення води в домашніх умовах
Потрібно пити бутильовану та очищену воду. Якщо такої змоги не має, то приводимо способи очищення води з водопроводу в домашніх умовах:
- спеціальні таблетки для знезараження;
- очисні фільтри;
- кип'ятіння;
- активоване вугілля;
- розчини з активним хлором або йодом.
Тож головні правила, яких потрібно дотримуватися в цей непростий період:
- не купуйте рибу на стихійних ринках, у незнайомців та поза межами авторизованих точок продажу;
- пийте бутильовану та очищену воду;
- уникайте купання та рибальства;
- не використовуйте воду для господарських потреб з криниці або річки;
- готуйте їжу з термічною обробкою, а також добре просмажуйте рибу та м‘ясо.
Бережіть себе та своїх близьких. Все буде Україна!