star_on

Гіпервітаміноз

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Коли занадто та не здраво: чим шкодить гіпервітаміноз

n

Найчастіше в ЗМІ та акаунтах healthy-блогерів у соцмережах чуємо, що нестача вітамінів негативно впливає на загальний стан здоров’я. Однак, для людини небезпечний як дефіцит, так і надлишок. Повальне захоплення БАД або вітамінними комплексами може привести до передозування та завдати великої шкоди нашій імунній системі. Особливо при самостійному діагностуванні, застосуванні та неправильному дозуванні добавок.

n

Гіпервітаміноз – гострий стан, який викликаний передозуванням вітамінами і протікає у вигляді інтоксикації післі їх частого надходження в організм. Що його провокує У більшості випадків до отруєнь призводить передозування комплексами та БАД. Річ у тому, щоб отримати надлишок корисних речовин , потрібно щодня їсти овочі та фрукти у величезних кількостях. Тому найпоширеніший випадок гіпервітамінозу – самолікування.

n
n

Багато споживачів думають, що вживання вітамінів приносить тільки користь. Однак, найчастіше люди не звертаються за консультацією до лікаря та не здають аналізи. Тому самостійно купують собі вітамінні комплекси та не знають, чи потрібно їм компенсувати нестачу конкретної речовини, наскільки дефіцитною для організму вона є та яке рекомендоване дозування. Після такого самолікування можуть з’явиться серйозні проблеми зі здоров’ям.

n

Найчастіше зустрічаються важкі гіпервітамінози вітамінами D і А, так як вони легко всмоктуються, вільно проникають в клітини і здатні завдати шкоди. При перевищенні граничної дози можуть наступати судоми, біль у животі, блювота, пожовтіння шкіри, тахікардія, збільшення креатиніну в крові, артеріальна гіпертензія, брадикардія, поліурія та т.п.

n

Пам’ятайте, що якщо ви вирішили приймати вітаміни, варто обов’язково проконсультуватись з лікарем. Не треба пити вітамінні комплекси просто заради профілактики. Потрібно знати, яких мікроелементів не вистачає вашому організму, і, відштовхуючись від результатів аналізів і показників норми, заповнювати необхідний дефіцит. Слідкуйте за своїм здоров’ям.

n
Усі акції