star_on

Цікаві факти про ліки та вітаміни, які потрібно знати 

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Передозування вітамінами існує. Гіпервітаміноз - гострий стан, який викликаний передозуванням і протікає у вигляді інтоксикації після їх частого надходження в організм. Найпоширеніший випадок цього стану – самолікування. Тобто якщо певних вітамінів та мікроелементів в організмі виявляється в дуже великій кількості й вони не встигають виводитися, виникає гіпервітаміноз. Практично неможливо отримати надлишок корисних елементів з їжі, а найчастіше це саме зловживання БАД та мультикомплексами. Не займайтеся самолікуванням і не приймайте їх без аналізів і консультації лікаря. У таких випадках надлишок справді гірший, ніж дефіцит.

Що враховувати при прийомі вітамінів

Враховуйте при прийманні групу. Вітаміни діляться на дві групи - жиророзчинні та водорозчинні. Перша (вітамін А, вітамін D, вітамін Е і т.п.) засвоюється за допомогою жирних кислот і вони накопичуються в тканинах організму, а зокрема - в печінці. Призначати собі їх самостійно може бути небезпечним для здоров'я, викликати побічні дії та передозування. А біохімічні властивості водорозчинних груп (вітамін С, пантотенова кислота, вітамін B12 і т.п.) ефективно дозволяють їм повністю розчинятися за допомогою рідини та води. Тобто легше і швидше засвоїтися в організмі, а біодоступна форма допоможе отримати максимум користі від її приймання.

Контрольна ревізія ліків. Раз на пів року не забувайте проводити контрольну ревізію препаратів в домашній аптечці. Варто регулярно передивлятись і поповняти домашні запаси, щоб утилізувати прострочені ліки та позбуватись від препаратів, що змінили колір чи консистенцію. Не варто експериментувати. В розділі «Моя аптечка» у додатку Аптека АНЦ ви можете внести всі препарати з аптечки та контролювати залишок і термін їх придатності! Ви отримуєте повідомлення, коли термін споживання закінчиться, а купити новий можна відразу у додатку.

Не займайтеся самолікуванням та стежте за своїм здоров‘ям!

 

Усі акції