star_on

Що потрібно знати про спрагу

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Серйозні причини, які пояснюють постійну спрагу.

n

Спекотна погода, активні фізичні тренування або довгий час під палючим сонцем – не єдині причини, чому вам може хотітися пити. Жага і пересихання в роті – можуть бути наслідками проблем зі здоров’ям. Розберемо основні з них.

n

1. Проблеми з щитоподібною залозою. За синтез гормонів, які допомагають регулювати енергію, температуру тіла і статеве здоров’я – відповідає щитоподібна залоза. Однак якщо вас турбує сильне потовиділення, перепади температури і сухість у роті – варто звернутися до лікаря, а не пити воду літрами і відтягувати візит в лікарню.

n

2. Діабет. Цукровий діабет першого і другого типу збільшує ризик зневоднення. Організм змушує нирки працювати активніше, щоб позбутися від надлишку глюкози. Та й сам надлишок цукру в крові провокує відчуття, яке виникає після того, як наїсись солодкого — хочеться пити. Таким чином виникає постійна спрага. Причина цього явища – занадто високий рівень цукру в крові.

n

3. Низьковуглеводна дієта. Якщо ви скоротили кількість вуглеводів, то організм як і в попередньому випадку реагує на цей стрес, але не вимиває, а навпаки намагається втримати цукор в крові. Через скорочення вуглеводів рідина затримується в організмі, від чого може виникати набряклість і постійне бажання випити води.

n

4. Хронічний стрес. Чи помічали ви, що при сильній стресовій ситуації людина може попросити води, а у роті дуже швидко пересихає Велику роль в таких ситуаціях грають наднирники, які починають продукувати гормони стресу, що призводить до спраги та запаморочення.

n

Якщо ви п’єте багато води протягом дня, але ніяк не можете вгамувати спрагу, і спекотна погода не має до цього відношення – варто звернутися до лікаря. Жага – тимчасове відчуття, а якщо вона присутня у вас постійно – потрібно задуматися про стан здоров’я!

Усі акції