star_on

Що треба знати про аденоїди

Дата публікації: 27.03.2023

article page

В горлі знаходяться мигдалини – скупчення лімфоїдної тканини; це імунні органи, які захищають вхід в систему травлення і дихальну системи, першими реагуючи на вступники мікроби. Мигдалини називають першою лінією захисту організму. Крім піднебінних мигдалин (які можна побачити, подивившись в дзеркало з широко відкритим ротом), є ще глотка, мовний і дві трубні мигдалини, а всі разом вони утворюють лімфатичне глоткове кільце.

n

Аденоїди – це розростання тканини глоткової мигдалини. Побачити їх, просто відкривши рот, не можна, для цього потрібен огляд за допомогою спеціального ЛОР-дзеркала або ендоскопа. Аденоїди у нормі є тільки у дітей, в сім-вісім років вони починають зменшуватися, а до дорослого віку повинні повністю зникнути; на цьому етапі імунна система вже сформована, і у організму є інші механізми захисту.

n

Чому аденоїди розростаються. Згідно з дослідженнями, аденоїди були причиною порушень носового дихання в 21% випадків у людей від 16 до 65 років. Тобто з’ясувалося, що це не виключно дитячий стан. Найбільш часта причина розростання лімфоїдної тканини у дорослих – інфекції та алергія, а ще куріння і забруднення навколишнього середовища. У дітей це може статися через часті застуд, а схильність до зростання аденоїдів, схоже, пов’язана з генетикою: як з’ясувалося зовсім недавно, мутації гена Ugrp2 підвищують ймовірність розростань.

n

Занадто сильна гіпертрофія аденоїдів небезпечна, причому якщо при легкому збільшенні (першого ступеня) можуть бути проблеми зі сном і настроєм, то друга ступінь загрожує головним болем, запамороченнями, слабкістю, отити і зниженням слуху. При найважчому, третьому ступені людина (найчастіше у дітей) може втратити слух, проблеми з розвитком через те, що аденоїди перекривають носові шляхи і в головний мозок не надходить достатня кількість кисню. Ще в медицині існує поняття «аденоїдний тип особи». Якщо аденоїди у дитини занадто сильно збільшилися, а батьки не поспішають з ефективним лікуванням (хто не наважується на операцію або витрачають час народними методами лікуваняя), то носове дихання постійно порушено. Людина дихає ротом, який постійно відкритий – і в результаті змінюється розвиток щелеп, деформується оклюзія (прикус). 

Усі акції