Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Що робити, якщо... Ви подавилися, а поряд нікого немає

Дата публікації: 27.03.2023

article page

«Аптека АНЦ» рекомендує. Виконання наведених дій якось може врятувати вам життя. У небезпечній ситуації потрібної людини може виявитися поруч. А якщо виявиться, але запанікує або не знатиме що робити - дотримуйтесь рекомендацій і допоможіть самому собі в ситуації, що склалася.

Перше, що варто зробити - припинити паніку, заспокоїться і чітко виконувати запропоновані дії.

Важливо! Дихальні шляхи можуть бути повністю або частково перекриті. Якщо частково - процес дихання, реакції (кашель, чхання), можливі, але важко, через зусилля. Повністю при повному перекритті — нічого з перерахованого вище неможливо. На вигляд цю ситуацію визначає характерний жест — руки, що судорожно хапаються за горло.

Що робити, якщо подавився

Для початку потрібно спробувати позбутися від стороннього предмета, що перекрив дихальні шляхи, природною реакцією — інтенсивно відкашлятися. Щоб посилити кашель, можна зігнутися навпіл. У цьому випадку допоможе прямий м'яз живота. Дивіться відео, як розвивати прямі м'язи живота.

Важливо! Не можна робити спроби придушення кашлю. Це призведе до посилення ситуації.

Якщо поруч є будь-яка поверхня, що відбиває (дзеркало, вікно, калюжа), можна скористатися нею, контролюючи виконання таких дій: для поліпшення огляду, відкрити рот, пальцями притиснути мову до низу і висунути вперед нижню щелепу. При виявленні предмета, що заважає диханню, спробувати позбутися його ковзними рухами пальців, розташованих у ротовій порожнині.

Важливо! Не можна робити спроби діставання предмета двома пальцями - так ви можете випадково проштовхнути сторонню справу далі дихальними шляхами.

Що робити, якщо щось повністю перекрило дихальні шляхи

У цьому випадку людина має не більше півтори хвилини, щоб допомогти собі. Після цього більшість людей втрачає свідомість та шанс на порятунок.

  1. Спосіб 1: Для опори потрібно використовувати будь-який жорсткий предмет для опори, наприклад дерево, спинка стільця, раковина і т.п. Слід нахилитися так, щоб верхня частина живота була точно над жорстким ребром обраного предмета. Розслабивши ноги, слід різко навалитися на предмет. Тиск у животі передасться через діафрагму у легені. Це дозволить виштовхнути стороннє тіло назовні. Цей спосіб у практиці рятувальників вважається найбільш дієвим.
  2. Спосіб 2: стиснуту руку в кулак розташувати великим пальцем до живота і притиснути трохи вище зони пуповини. Обхопити кулак іншою рукою і виконати п'ять різких натискань на себе та вгору. Такий спосіб є більш ефективним, якщо його вироблятиме людина, яка знаходиться поряд з вами, через незручну точку докладання сили і можливу фізичну слабкість через брак кисню.
  3. Спосіб 3. Потрібно стати на коліна, упертися прямими руками в підлогу. Потім слід різко прибрати руки убік і впасти грудьми на підлогу. Удар повинен підвищити тиск у легень, предмет, що заважає диханню, може вилетіти з дихальних шляхів.

У теорії цей спосіб є дієвим, але на практиці, способ 1 є найбільш вдалим варіантом.

Як слід їсти, щоб не подавитися

Слід відкушувати невеликі шматки та ретельно пережовувати їх. Не варто розмовляти і відволікатися під час їди. Рекомендується ставити завжди поруч склянку води, щоб була можливість запитати їжу. Нема чого квапити себе під час їди, не рекомендується жувати на ходу. Якщо з'явилося почуття, що процес їди прискорився, потрібно зупинитися, зробити глибокий вдих-видих і продовжити їсти.

Пам'ятайте! Спокійна насолода смачною їжею – добрий спосіб убезпечити себе від неприємностей.