Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЗАКЛАДЕНІСТЬ‌ ‌НОСА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЗАКЛАДЕНІСТЬ‌ ‌НОСА

Закладеність носа

Неприємне відчуття закладеності носа може з'являтися при різних захворюваннях і доставляти людині чимало дискомфорту. Найчастіше причиною проблеми є викривлення носової перегородки або набряк слизової оболонки, що вистилає зсередини носову порожнину. Закладеність носа також можуть викликати різні інфекції та алергічні захворювання.

Простудні захворювання

Однією з найбільш частих причин закладеності носа є респіраторно-вірусні інфекції. На їх фоні відбувається набухання і набряк слизової оболонки носової порожнини, а також збільшується проникність її кровоносних судин, що і призводить до неприємних відчуттів. У більшості хворих з ГРВІ також з'являються супутні симптоми: кашель, нежить (ринорея), підвищення температури тіла, біль у горлі і т.д.

Закладеність носа при респіраторно-вірусних інфекціях зазвичай проходить самостійно, протягом 7-10 днів. Іноді для усунення неприємного симптому можуть використовувати препарати з групи антиконгестантів — Нафазолін, Тетрагідрозолін та інші. Вони звужують кровоносні судини носової порожнини і тим самим зменшують запалення і набряк слизової оболонки.

Алергія

При алергічних захворюваннях у багатьох людей розвивається алергічний риніт, для якого характерна рясна ринорея і відчуття закладеності носа. Разом з тим хворих може турбувати сухий нападоподібний кашель, чхання, задишка, висип, свербіж та почервоніння очей. Неприємні симптоми зазвичай з'являються після контакту з алергеном — пилком рослин, деякими продуктами харчування, вовною домашніх тварин, пухом і т.д.

Лікування алергії починають з елімінації алергену, тобто мінімізації контакту з речовинами, що провокують розвиток алергічних реакцій. Разом з тим хворим призначають лікарські засоби з декількох груп: стабілізатори мембран тучних клітин (Кетотифен, Кромоглікат натрію), блокатори гістамінових рецепторів (Лоратадин, Цетиризин), кортикостероїди (преднізолон, дексаметазон).

Інфекції придаткових носових пазух

Гайморити, фронтити та інші синусити також можуть супроводжуватися відчуттям закладеності носа. У цьому випадку причиною появи даного симптому є поширення інфекції з придаткових носових пазух на слизову оболонку носа. Синусити лікують антибіотиками. При необхідності також вдаються до дренажу пазух з метою видалення з них гнійного вмісту.

Викривлення носової перегородки

Утруднення носового дихання і відчуття закладеності носа можуть бути викликані вродженим або посттравматичним викривленням носової перегородки. В такому випадку позбутися проблеми можна лише шляхом хірургічного втручання, що дозволяє усунути викривлення перегородки і нормальну прохідність носових ходів.

Аденоїди

У дітей ніс часто буває закладений через аденоїди — патологічне розростання носоглоткової мигдалини. Хвороба може лікуватися консервативно, за допомогою лікарських препаратів, або хірургічно — шляхом видалення аденоїда. Лікуванням даного захворювання займається лікар-оториноларинголог.