Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Захворювання прямої кишки і заднього проходу

symptoms.symptoms-for-title ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І ЗАДНЬОГО ПРОХОДУ:

symptoms.symptoms-products

ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І ЗАДНЬОГО ПРОХОДУ

Геморой, проктит і анальні тріщини є серйозною проблемою для величезної кількості людей. Згідно з офіційними даними, з ними стикається до 20% дорослого населення розвинених країн. Причому страждають як жінки, так і чоловіки молодого та середнього віку. Однак через делікатність проблеми за лікарською допомогою звертаються далеко не всі хворі.

Геморрой

Гемороєм називається варикозне розширення гемороїдальних вен прямої кишки. Хвороба проявляється відчуттям дискомфорту, свербежу і болю в області анального отвору, а також кров'яними виділеннями після акту дефекації. Періодичне випадання гемороїдальних вузлів зазвичай супроводжується рясними кровотечами.

Причини геморою:

  • часті запори і натужування;
  • вагітність і пологи;
  • малорухливий спосіб життя;
  • важкі фізичні навантаження, підйом вантажів;
  • зловживання алкоголем, гострою і пряної їжею;
  • заняття деякими видами спорту (важка атлетика, кінний і велоспорт);
  • тривала діарея;
  • заняття анальним сексом.

При відсутності лікування геморой може ускладнюватися тромбозом гемороїдальних вен, який викликає нестерпні болі, порушення акту дефекації і навіть труднощі при ходьбі. У ряді випадків хвороба вимагає хірургічного втручання.

Проктит

Для проктиту характерно запалення слизової оболонки прямої кишки. Причиною може бути неправильне харчування, дисбактеріоз кишечника, перенесений грип або ангіна, харчові отруєння. Хвороба проявляється ниючими болями в області куприка, які посилюються під час дефекації. При відсутності лікування проктит може ускладнитися парапроктитом, гемороєм, тріщиною заднього проходу.

Тріщини заднього проходу

Анальна тріщина представляє собою лінійний надрив стінки анального отвору, який проявляється болями і кровотечами із заднього проходу. Біль посилюється під час акту дефекації і приносить людині чимало страждань.

Причини утворення тріщин:

  • сильні натужування при запорі;
  • підняття важких предметів;
  • потуги під час пологів;
  • заняття анальним сексом.

З часом анальні тріщини розширюються і набувають вигляду виразок. Їх краї грубіють, а дно покривається грануляційною тканиною. Подібна картина спостерігається при тривалій відсутності лікування. Однак при своєчасній правильній терапії анальні тріщини швидко загоюються.

Дії пацієнта

При появі болю і дискомфорту в області заднього проходу потрібно негайно звертатися до лікаря-проктолога. Лише фахівець зможе поставити правильний діагноз і підібрати ефективне лікування.

На ранніх етапах хвороби прямої кишки і заднього проходу лікуються консервативно. Однак в запущених випадках консервативне лікування може не дати потрібних результатів, через що доведеться вдаватися до хірургічного втручання. Тому вкрай важливо не запускати хворобу і вчасно звертатися за медичною допомогою.