Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ІШЕМІЧНИЙ‌ ‌ІНСУЛЬТ‌ ‌АБО‌ ‌ІНФАРКТ‌ ‌ГОЛОВНОГО‌ ‌МОЗКУ‌ ‌:

symptoms.symptoms-products

ІШЕМІЧНИЙ‌ ‌ІНСУЛЬТ‌ ‌АБО‌ ‌ІНФАРКТ‌ ‌ГОЛОВНОГО‌ ‌МОЗКУ‌ ‌

Ішемічний інсульт або інфаркт головного мозку

Ішемічний інсульт (інфаркт головного мозку) – гострий стан, що виникає, коли порушується кровообіг ділянки головного мозку. Відбуватися це може, якщо судина перекривається тромбом, атеросклеротичною бляшкою або надмірно звужується в результаті тривалого спазму. Якщо тканини мозку протягом декількох годин не отримують достатню кількість крові, відбувається загибель клітин мозку.

Цей небезпечний для життя стан вимагає термінового розпізнавання та невідкладної медичної допомоги.

Фактори, що провокують ішемічний інсульт

Існує ряд захворювань, які створюють передумови для виникнення інсульту:

  • гіпертонія зі стрибками артеріального тиску,
  • атеросклероз артерій головного мозку,
  • інфаркт міокарда,
  • миготлива аритмія,
  • цукровий діабет.

Також до факторів, що підвищують ймовірність виникнення ішемічного інсульту, відносяться спадковість, літній вік, куріння.

Симптоми ішемічного інсульту

Симптоми ішемічного інсульту досить різноманітні, багато в чому залежать від місця, де розвинулася патологія, а також від величини ушкодженої ділянки.

До найбільш поширених симптомів можна віднести:

  • Слабкість. Порушення руху, запаморочення, проблеми з координацією.
  • Оніміння рук, ніг, обличчя. Може паралізувати половину тіла або виникнути порушення руху й оніміння тільки руки, тільки ноги, половини тулуба.
  • Нечіткість мови або неможливість вимовити що-небудь.
  • Проблеми зі сприйняттям інформації.
  • Психічні порушення.

Також можуть виникати судоми, з'являтися труднощі при ковтанні, порушення в роботі різних органів.

Якщо вражений стовбур головного мозку, то з'являються проблеми з рухом, але при цьому розумові здібності не страждають.

Ішемічний інсульт частіше розвивається гостро і різко, але також можливий варіант з поступовим наростанням симптомів, і варіанти, коли інсульт відбувається уві сні та його ознаки виявляються вже вранці.

Діагностика ішемічного інсульту

При підозрі на ішемічний інсульт діагностика повинна проводиться в терміновому порядку, оскільки від швидкості визначення характеристик патології в буквальному сенсі залежить життя.

Поставити точний діагноз «вручну» і самостійно неможливо. Людині з підозрою на інсульт необхідно якнайшвидше в лікарню, де йому в терміновому порядку проведуть необхідне обстеження.

Найчастіше для діагностики стану застосовуються: КТ, МРТ головного мозку, ангіографію судин головного мозку. Ці діагностичні методи дозволяють точно визначити зону і обсяг ураження, що допомагає підібрати найбільш актуальні методи лікування під кожен конкретний випадок.

Лікування ішемічного інсульту

Головна мета лікування інсульту – відновити нормальне кровопостачання, прибрати набряк мозку і відновити функції організму. Для цього можуть використовуватися: препарати для розрідження крові, антикоагулянти, засоби для нормалізації тиску, зменшення набряклості мозку, ліки, які покращують живлення мозку.

Якщо причиною інсульту став тромб, то можуть застосовуватися як медикаментозні методи усунення тромбу (тромболізис), так і хірургічні. У другому випадку проводиться тромбектомія, під час якої тромб вилучається з судини.

Коли гострий період пройшов і загрози життю немає, настає інша фаза лікування, спрямована на реабілітацію пацієнта та відновлення нормальної якості життя. Це досить тривалий період, під час якого крім медикаментозної терапії застосовуються масаж, лікувальна фізкультура, електростимуляція.

Своєчасна допомога при ішемічному інсульті може врятувати життя, тому, якщо у людини, що знаходиться поруч з вами, з'явилися ознаки інсульту, терміново викликайте швидку допомогу!