Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ВІРУСНА ПНЕВМОНІЯ:

symptoms.symptoms-products

ВІРУСНА ПНЕВМОНІЯ

Вірусна пневмонія

Вірусна пневмонія – це запалення, що розвинулося в нижніх відділах дихальних шляхів під впливом вірусної інфекції. Захворювання може виникнути внаслідок інфікування вірусами грипу, парагрипу, аденовірусної інфекції, ентеровірусів тощо.

Для вірусних пневмоній характерно різке підвищення температури, озноб, біль у плевральній області, інтоксикація, кашель та утруднене дихання. Пік активізації хвороби припадає на осінньо-зимовий період. Вірусне запалення легенів небезпечно тим, що може спровокувати розвиток ряду небезпечних ускладнень, таких як менінгіт, енцефаліт, плеврит, отит, бронхообструктивний синдром. При тяжкому перебігу хвороба може нести загрозу життю.

Причини виникнення вірусної пневмонії

Вірусна пневмонія розвивається, коли в легені потрапляє та активізується будь-яка вірусна інфекція.

До найбільш поширених вірусів - збудників пневмонії відносять:

  • віруси грипу А і В,
  • вірус парагрипу,
  • аденовірус.

Рідше захворювання може розвинутися внаслідок інфікування хантавірусами, коронавірусами, метапневмовірусом, вірусом Епштейна-Барр, вірусом герпесу, кору, цитомегаловірусу та ін.

Ризик виникнення вірусної пневмонії збільшується у дітей, літніх людей, людей з ослабленою імунною системою, з хронічними захворюваннями органів дихання.

Вірусна пневмонія може бути, як первинною (розвивається в перші три доби після зараження), так і вторинною (розвивається за участю бактеріальної мікрофлори на 3-5 день після початку хвороби).

Симптоми вірусної пневмонії

На початкових стадіях хвороба може нагадувати звичайну застуду. Симптоматика вірусних пневмоній може значно варіювати в залежності від того, який саме вірус спричинив захворювання. Спільними при вірусної пневмонії є наступні симптоми:

  • підвищення температури до 38-39 градусів,
  • кашель,
  • утруднене дихання,
  • задишка,
  • головні болі,
  • болі в м'язах,
  • слабкість.

Часто приєднуються запалення верхніх дихальних шляхів. В разі тяжкого перебігу вірусної пневмонії виникає сильно виражена дихальна недостатність, як ускладнення можуть розвинутися бронхообструкція, плеврит, енцефаліт, менінгіт, отит, пієлонефрит. У найважчих випадках вірусна пневмонія може призвести до смерті.

Діагностика вірусної пневмонії

В разі підозри на пневмонію важливо точно поставити діагноз та визначити, є збудник захворювання вірусом чи бактерією, щоб правильно підібрати лікування.

Діагностувати пневмонію можна за допомогою рентгену грудної клітки, КТ грудної клітини. Запідозрити вірусну природу захворювання можна за особливостями «малюнка» на знімках. Для того, щоб уточнити діагноз, можуть призначатися спеціальні аналізи крові, дослідження мокротиння.

Лікування вірусної пневмонії

Лікування вірусного запалення легенів передбачає комплекс заходів, які застосовуються при інших видах захворювань дихальної системи: рясне пиття, щадний режим, вживання жарознижувальних засобів. Також призначаються противірусні препарати, які підбираються залежно від конкретного вірусу.

Для того, щоб полегшити стан, можуть призначатися протикашльові засоби, відхаркувальні засоби. Також можуть призначатися комплекс вітамінів, інгаляції зі спеціальними препаратами, травами або маслами.

Але самолікування при вірусної пневмонії неприпустимо та небезпечно. Тільки лікар може призначати препарати та коригувати лікування в залежності від перебігу хвороби.

Зазвичай одужання настає протягом декількох тижнів, хоча в деяких випадках може бути затяжна хвороба, що триває місяць і більше.

Для того, щоб не допустити тяжкого перебігу хвороби, при появі ознак, схожих з симптомами вірусного запалення легенів, потрібно якомога швидше звертатися до лікаря.