Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ

Туберкульоз легень

Туберкульоз легень – це один із проявів туберкульозу, інфекційного захворювання, яке викликається паличками Коха. Існує досить багато форм туберкульозу легень, кожна з яких має особливості прояву та симптоматики. Різноманітні форми ураження легень при туберкульозі залежать від різних чинників, серед яких загальний стан хворого, спосіб, яким поширюється запальний процес, властивості інфекційного агенту.

Захворювання вимагає обов'язкового лікування, в іншому випадку може привести до ряду ускладнень та нести загрозу життю.

Причини розвитку туберкульозу

Причиною розвитку туберкульозу є мікобактерія, яка широко відома, як туберкульозна паличка або паличка Коха. Проникаючи в альвеоли, бактерія викликає запальні процеси, з'являються вогнища некрозу.

З моменту зараження до появи перших симптомів туберкульозу може пройти досить тривалий проміжок часу, іноді десятки років. «Пробудження» інфекції може відбуватися під впливом несприятливих зовнішніх або внутрішніх чинників.

У більшості випадків зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, рідше заразитися можна при вживанні продуктів, що містять життєздатні мікроорганізми збудника.

Вірогідність захворіти на туберкульоз підвищується для людей з діагнозом ВІЛ, цукровим діабетом, хронічним захворюванням внутрішніх органів. Також в групі ризику знаходяться ті, хто приймає препарати, що ослабляють імунну систему.

Крім медичних показань, існують і соціальні чинники, що створюють передумови для захворювання на туберкульоз, частіше на туберкульоз хворіють люди, які перебувають в ув'язненні, особи, що мають пристрасть до наркотиків, люди, які не мають постійного місця проживання.

Симптоми туберкульозу легень

Туберкульоз може тривалий час ніяк себе не проявляти. Часто захворювання супроводжується неспецифічними симптомами, такими як млявість, стомлюваність, нічна пітливість, почуття апатії. Людина з туберкульозом має блідий колір обличчя, знижений апетит, у нього знижується вага.

Згодом з'являється симптоматика, яка вказує на ураження дихальної системи: кашель з мокротою, утруднене дихання, хрипи в легенях, больові відчуття в області грудей. В мокроті з'являється кров.

Ускладнення туберкульозу легень

Туберкульоз легень може призводити до ряду ускладнень, таких як: дихальна недостатність, легенева кровотеча, плеврит, патологія може поширюватися на інші органи.

Захворювання вимагає обов'язкового лікування, і чим раніше воно буде розпочато, тим меншої шкоди організму буде завдано.

Діагностика туберкульозу легень

Для точної діагностики туберкульозу призначається обстеження, яке включає:

  • Аналіз мокротиння,
  • Імунологічні тести,
  • Спеціальні тести туберкулінодіагностики,
  • Рентген грудної клітини,
  • Бронхоскопію та інші ендоскопічні методи,
  • Біопсію легкого.

Важливо диференціювати захворювання з запаленням легень, силікозом, раком легень та іншими патологіями.

Також важливо визначити чутливість інфекції до антибіотиків. Це необхідно для підбору ефективної тактики лікування.

Лікування туберкульозу легень

Лікування туберкульозу легень досить тривале (не менш як рок) і включає кілька етапів. Існують спеціально розроблені схеми терапії, кожна з яких включає комплекс спеціальних протитуберкульозних препаратів. Препарати можуть призначатися в таблетках, уколах, внутрішньовенно, за допомогою інгаляцій, внутриплеврально.

Крім того, призначаються протизапальні, імуномодулюючі засоби, вітаміни. Застосовуються фізіотерапія, дихальна гімнастика.

Особлива увага приділяється харчуванню: раціон підбирається ситний, повноцінний та збалансований, багатий необхідними поживними речовинами.

У деяких випадках вдаються до хірургічного лікування. Це необхідно при присутності відкритих каверн, емпіємі, колапсі легень та ряді інших патологічних станів.

Лікування проводиться спочатку в туберкульозному стаціонарі, потім в домашніх умовах.