Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ

Ревматоїдний артрит

Ревматоїдний артрит – це важке запальне захворювання, яке вражає сполучну тканину, переважно суглоби. Це досить широко поширена хвороба, яка реєструється у 1-2% людей. Зазвичай патологія розвивається після 45 років і частіше зустрічається у жінок.

Найчастіше в запальний процес втягуються стопи, кисті, зап'ястя, лікті, коліна. Прогресування ревматоїдного артриту може призводити до хронічних болів, деформації суглобів, порушення їх функціонування.

Причини розвитку ревматоїдного артриту

Точні причини розвитку ревматоїдного артриту невідомі. Але точно встановлено, що хвороба належить до групи аутоімунних захворювань, коли лімфоцити, завдання яких «стояти на сторожі» та знищувати патогенні мікроорганізми, починають сприймати здорові клітини власного організму, як ворожі і атакувати їх.

Серед чинників, що сприяють появі цієї патології, можна назвати:

  • спадковість,
  • вірусні інфекції,
  • переохолодження,
  • інтоксикації,
  • вживання ряду медикаментів.

Симптоми ревматоїдного артриту

Характерні симптоми ревматоїдного артриту:

  • больові відчуття в області суглобів,
  • скутість суглобів вранці,
  • набряк суглобів та підвищення температури в області запалення,
  • підвищена втома.

Для ревматоїдного артриту характерно симетричне залучення суглобів в запальний процес.

В разі гострого перебігу хвороби можуть виникати лихоманка, біль в м'язах. При прогресуванні хвороби суглоби можуть деформуватися, виникати підвивихи, порушується рухливість суглобів.

Також може виникати додаткова симптоматика, пов'язана з ураженням сполучної тканини в інших частинах тіла. У деяких випадках може вражатися мускулатура, шкірні покриви, шлунково-кишкова система, кровоносні судини. Під шкірою можуть утворюватися сполучнотканинні вузлики діаметром 0,5-2 см.

Ревматоїдний артрит може прогресувати повільно або швидко. В разі швидкій течії виникають часті загострення, яскраво проявляються симптоми, самопочуття та якість життя сильно погіршуються. Є кілька стадій розвитку захворювання. На останніх людина втрачає працездатність, можуть навіть виникати проблеми з самообслуговуванням в побуті.

Ревматоїдний артрит також здатний призводити до ряду серйозних ускладнень – ураження серця, легенів, ниркової недостатності і т.ін.

Діагностика ревматоїдного артриту

Для діагностики захворювань суглобів зазвичай застосовуються:

  • рентгенографія,
  • УЗД суглобів або МРТ,
  • лабораторні дослідження з визначенням ревматоїдного фактора,
  • біопсія суглоба з подальшим визначенням внутрішньосуглобової рідини.

Лікування ревматоїдного артриту

Лікування ревматоїдного артриту підбирається індивідуально з урахуванням загального стану здоров'я, особливостей перебігу захворювання, ступеня його активізації. Це досить складне захворювання, яке вимагає комплексного підходу та застосування методів як медикаментозної, так і немедикаментозної терапії.

Зазвичай при ревматоїдному артриті завжди призначають протизапальні препарати (диклофенак, ібупрофен і т.ін.), нестероїдні засоби, а також базисні протиревматичні лікарські засоби.

Рекомендується лікувальна фізкультура (в період ремісії), плавання, фізіотерапевтичні процедури, дієта.

Своєчасне лікування в більшості випадків дозволяє зупинити руйнування суглобів і не допустити ускладнень.

Якщо суглоб досить сильно зруйнований, може знадобитися хірургічне втручання. Це може бути артроскопія або ендопротезування.

Артроскопія – це мінімально інвазивний метод, при якому в суглоб вводиться артроскоп, за допомогою якого лікар проводить необхідні хірургічні маніпуляції. Ендопротезування – це операція, в ході якої зруйнований суглоб повністю або частково замінюється ендопротезом.