Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАННІЙ КЛІМАКС:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАННІЙ КЛІМАКС

Ранній клімакс

Ранній клімакс – це стан, що характеризується припиненням менструацій у віці до 40-45 років. Основною причиною розвитку раннього клімаксу вважається передчасне зниження рівня жіночих статевих гормонів.

Клімакс – нормальний фізіологічний процес, однак якщо це відбувається занадто рано, то це привід для занепокоєння здоров'ям жінки.

Передчасний клімакс призводить до безпліддя, а також може викликати низку захворювань, які часто виникають в період гормональних змін в організмі жінки.

Причини виникнення раннього клімаксу

Безпосередньою причиною виникнення передчасного клімаксу є припинення роботи яєчників, в результаті чого різко знижується рівень гормонів естрогену та прогестерону. Згасання функції яєчників може відбутися з ряду причин, серед яких:

  • Новоутворення в яєчниках, які при своєму зростанні можуть пошкоджувати фолікулярну тканину.
  • Генетичні аномалії. Іноді у жінок зустрічаються варіанти генів, які відповідальні за передчасне припинення функцій яєчників або можуть знижувати чутливість яєчників до фолікулостимулюючого гормону.
  • Спадкові захворювання, наприклад, галактоземія, блефарофімоз.
  • Автоімунні захворювання, такі, як хвороба Аддісона, деякі форми цукрового діабету.
  • Опромінення та хімієтерапія також можуть негативно позначатися на стані яєчників і пригнічувати їх функції.
  • Операції на яєчниках, наприклад, видалення пухлин яєчників.

Симптоми раннього клімаксу

Симптоматика, яка може вказувати на наближення раннього клімаксу:

  • Порушення менструального циклу, ациклічності, занадто довгі або короткі менструації.
  • Неможливість завагітніти.
  • Виділення стають занадто рясні або навпаки надто мізерні.
  • Аменорея, коли менструації немає по пів року.
  • Слабкість, втома, стрибання настрою, проблеми зі сном.
  • Припливи, тахікардія, задишка, пітливість.
  • Головні болі, запаморочення, стрибки тиску.

Ці симптоми характерні і перед настанням звичайної менопаузи, але якщо мова йде про передчасний клімакс, вони наступають набагато раніше ніж треба (в 35-37 років).

Основне ускладнення раннього клімаксу – безпліддя. Але, крім того, у жінки передчасне «відключення» яєчників може привести до цілого ряду проблем зі здоров'ям, таких як гіпертонія, остеопороз, атеросклероз, збільшити ризик розвитку раку матки, молочної залози.

Діагностика раннього клімаксу

Якщо є підозра, що у жінки наступає ранній клімакс, потрібно звернутися до гінеколога та пройти обстеження.

Діагностика раннього клімаксу зазвичай включає лабораторні аналізи, які допоможуть визначити гормональний статус. Також робиться УЗД яєчників. Крім того, можуть призначатися аналізи на гормони щитоподібної залози, рівень ліпідного обміну, рівень цукру, креатиніну, трансвагінальне УЗД, що дозволяє визначити стан матки.

Лікування раннього клімаксу

Основний напрямок лікування раннього клімаксу – корекція гормонального фону жінки. З цією метою призначаються гормональні препарати, що включають жіночі статеві гормони.

Також можуть прописуватися лікарські засоби, що містять фітоестрогени. Їх можна вживати в пігулках або застосовувати у вигляді кремів, гелів, свічок. Рекомендується вживання вітамінів.

Позитивний вплив на стан жінки дає фізіотерапія, лікувальна фізкультура. Потрібно звернути увагу на раціон. Меню повинно бути збалансованим, включати всі необхідні нутрієнти (білки, жири, вуглеводи). Крім того, рекомендується включати в раціон продукти з натуральними фітоестрогенами, такими як соя, сочевиця, квасоля, горіхи і т.ін.

Приблизно в 10% випадків лікування може призвести до нормалізації менструального циклу та відновити можливість завагітніти. В інших випадках правильно підібрана терапія дозволить жінці поліпшити загальне самопочуття і уникнути ускладнень.