Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПОЛІП ТОВСТОЇ КИШКИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПОЛІП ТОВСТОЇ КИШКИ

Поліп товстої кишки

Поліпи товстої кишки або колоректальні поліпи – це доброякісні новоутворення, які розвинулися зі слизової товстого кишківника. Найчастіше наявність колоректальних поліпів не приводить до появи будь-якої хворобливої ​​симптоматики. Рідше їх наявність супроводжується болями в животі, порушенням процесу дефекації.

Поліп товстої кишки може бути одиничний і множинний. Згодом поліп може перероджуватися в злоякісне утворення, тому при їх виявленні, бажано їх видалення.

Причини появи поліпів товстої кишки

Поява поліпів товстого кишківника може бути спровокована наступними факторами:

  • хронічними запальними процесами, що зачіпають слизову кишківника,
  • розладами перистальтики,
  • збоями внутрішньоутробного розвитку.

Підвищити ймовірність розвитку поліпів товстого кишківника можуть:

  • куріння та зловживання алкоголем,
  • малорухливий спосіб життя,
  • погана екологія,
  • незбалансоване харчування з великою кількістю смаженої, солоної, гострої їжі, нестачею свіжих овочів та фруктів і надлишком легкозасвоюваних вуглеводів,
  • вік після 50 років.

Поліпи можуть виникати на тлі спадкової схильності, для цього є спеціальний медичний термін – спадковий сімейний поліпоз.

Симптоми поліпів товстої кишки

Досить часто поліпи товстої кишки не дають будь-яких симптомів та виявляються випадково під час проведення колоноскопії. Або ж поліпи можуть давати неспецифічну симптоматику, яка властива і для ряду інших захворювань кишківника.

Проте можна виділити характерні симптоми поліпів товстої кишки:

  • Розлади випорожнення, запор, який перемежовується з проносом,
  • Ниючий біль в нижній частині живота, який може проходити після дефекації,
  • Слиз або кров у калі, особливо якщо поліп розташовується в прямій кишці.

Ускладнення поліпа товстої кишки

Попри те, що поліп часто може не доставляти ніяких незручностей, він підлягає видаленню, тому що великий ризик переродження у злоякісну пухлину та розвиток колоректального раку.

До інших ускладнень колоректального поліпа відноситься небезпека перекриття кишківника. Великий поліп може викликати непрохідність кишківника, яка зазвичай супроводжується гострими больовими відчуттями, нудотою, блювотою. Стан вимагає термінового хірургічного втручання.

Діагностика поліпів товстої кишки

Для діагностики поліпів товстого кишківника можуть застосовуватися іригоскопія, КТ кишківника, лабораторні дослідження калу. Але найбільш інформативним методом вважається колоноскопія.

За допомогою колоноскопії можна визначити місце розташування поліпа, його розмір та форму, побачити, чи є виразки або кровоточивість поліпа. Також під час процедури беруть аналіз на гістологію, щоб визначити характер новоутворення.

Лікування поліпів товстої кишки

Основний метод лікування поліпів товстого кишківника – їх видалення. Найчастіше це здійснюється лапароскопічно. Через анальний отвір вводять ендоскоп з петлею, якою захоплюють поліп біля основи і видаляють. Місце розташування поліпа припікають за допомогою електрокоагуляції. Це досить легка процедура, яка не вимагає тривалого перебування в стаціонарі.

Якщо поліпи множинні, має місце некроз стінок кишківника, виникла непрохідність - то може знадобитися видалення частини кишківника.

Після оперативного втручання в період відновлення призначаються протизапальні препарати, антибіотики та інші засоби, які сприятимуть відновленню.

Захворювання часто дає рецидиви, тому після видалення поліпа необхідно кожні 2 роки проходити планове обстеження та проводити колоноскопію.