Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ОБЛІТЕРУЮЧИЙ БРОНХІОЛІТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ОБЛІТЕРУЮЧИЙ БРОНХІОЛІТ

Облітеруючий бронхіоліт

Облітеруючий бронхіоліт – це запальне захворювання дихальної системи, у якому відбувається часткове чи повне перекриття просвіту бронхіол (розгалужень бронхів діаметром менш ніж 3 мм). Це спричиняє симптоми дихальної недостатності. При облітеруючому бронхіоліті виникають сильний і сухий кашель, лихоманка, слабкість, хрипи.

Це досить рідкісне обструктивне захворювання, яке найчастіше зустрічається у дітей віком до 3 років.Облітеруючий бронхіоліт - досить небезпечна патологія, яка може призвести до стійкої дихальної недостатності та спровокувати появу низки небезпечних ускладнень, таких як запалення легень, емфізема легень. Тому при перших ознаках, що вказують на можливий розвиток бронхіоліту, необхідно негайно звертатися до лікаря.

Причини виникнення облітеруючого бронхіоліту

Розвиток облітеруючого бронхіоліту може відбуватися під впливом чинників різної природи, але найчастіше патологія виникає на тлі вірусних інфекцій, що вражають дихальні шляхи. Рідше бронхіоліт можуть спричиняти грибкові інфекції.

Також у деяких випадках бронхіоліт виникає:

  • в разі дії ряду хімічних речовин,
  • як наслідок вживання деяких медичних препаратів,
  • як реакція, що розвинулася після трансплантації органів,
  • на тлі системних захворювань сполучної тканини та низки запальних захворювань.

Види облітеруючого бронхіоліту

Залежно від причини, що спричинила розвиток цього патологічного стану, розрізняють кілька форм бронхіолітів: постінфекційний, посттрансплантаційний, постінгаляційний, лікарський, ідіопатичний.

Також бронхіоліт ділять на гострий та хронічний. Хронічний у свою чергу поділяють на проліферативний та констриктивний.

Симптоми облітеруючого бронхіоліту

Характерна симптоматика при облітеруючому бронхіоліті:

  • Слабкість,
  • Підвищення температури,
  • Сильний сухий кашель,
  • Свистячі звуки при диханні (свистячий видих), хрипи,
  • Сильна задишка.

В разі прогресування патології можуть з'являтися ціаноз і виникнути сильна дихальна недостатність. Симптоматика може розвиватися поступово, але частіше виникає гостро.

За сприятливого перебігу хвороби через 7-10 днів симптоматика зникає і стан поступово нормалізується. Але досить часто обструктивний бронхіоліт перетворюється на хронічну форму. Тоді, попри покращення стану, ознаки дихальної недостатності зберігаються.

Ускладнення характерні для бронхіоліту: синдром Маклеода, пневмонія, емфізема легень, серцева та легенева недостатність.

Діагностика облітеруючого бронхіоліту

Для встановлення точного діагнозу потрібно провести обстеження, яке включає:

  • рентген грудної клітки,
  • комп'ютерну томографію,
  • тести, що визначають функції дихання, спірометрію,
  • біопсію із гістологічним аналізом отриманого зразка.

Лікування облітеруючого бронхіоліту

Для лікування облітеруючого бронхіоліту застосовуються препарати, які дозволяють загальмувати розвиток обструктивних змін у легенях та не допустити появи ускладнень. Найчастіше призначаються кортикостероїди. Зазвичай проводиться інгаляційна терапія спеціальними препаратами.

Якщо лікування розпочато у гострій стадії, то можуть прописуватись противірусні препарати. Іноді також призначаються антибіотики, щоб унеможливити активізацію вторинної бактеріальної інфекції.

Можуть призначатись муколітики, антиоксиданти, антигістамінні засоби, вітаміни, застосовуватися киснева терапія.