Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування НЕПРИЄМНИЙ ЗАПАХ З РОТА (ГАЛІТОЗ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НЕПРИЄМНИЙ ЗАПАХ З РОТА (ГАЛІТОЗ)

Неприємний запах з рота (галітоз)

Неприємний запах з рота іноді буває у кожного. Але якщо це спостерігається регулярно, кажуть про патологічний стан, у якого є спеціальна назва – галітоз.

Галітоз може створювати несприятливий психологічний фон, заважати нормальному спілкуванню, формувати комплекси. Також він може говорити про ряд захворювань, тому ситуація вимагає діагностики.

Причини появи галітозу

Найчастіше причини неприємного запаху з рота знаходяться безпосередньо в ротовій порожнині. Неприємний запах найчастіше виникає через надмірне розмноження анаеробних бактерій, на тлі поганого виконання гігієнічних процедур порожнини рота та патологічних станів з області стоматології. Однак можливі й інші причини.

Неприємний запах з рота може бути не пов'язаний з патологіями і з'являтися у здорових людей:

  • Щоранку. Тому що вночі зменшується вироблення слини й тому гірше відбувається самоочищення ротової порожнини.
  • У курців. У завзятих курців часто спостерігається постійний запах з рота.
  • Після вживання ряду продуктів зі специфічним ароматом (наприклад, часнику).
  • Недостатні гігієнічні процедури порожнини рота. Це досить часта причина галітозу. Нерегулярні або неправильні очищаючі процедури призводять до накопичення на язику та яснах мікроорганізмів, що провокують появу запаху.

Серед найпоширеніших причин патологічного галітозу:

  • Захворювання зубів (карієс, періодонтит, зубний камінь). Додатковими симптомами можуть бути зубний біль, чутливість зубів до холодної або гарячої їжі.
  • Хвороби слизової оболонки ротової порожнини і ясен (стоматит і т. ін.). У цьому випадку крім запаху також виникає роздратування, хворобливість ясен.
  • Хвороби дихальної системи та глотки. Неприємний запах можуть провокувати синусити, фарингіти, тонзиліти, а також деякі хвороби легенів.
  • Захворювання травної системи. Неприємний запах виникає при порушенні травлення і недостатньо швидкому перетравленні їжі. Це можливо при гастриті, хронічному холециститі, хронічному панкреатиті, пухлинах шлунку. Також ці стани супроводжуються характерними для захворювань шлунково-кишкового тракту симптомами.
  • Цукровий діабет. При кетоацидозі з'являється характерний запах ацетону з рота.
  • Ниркова недостатність. Може давати неприємний солодкуватий запах, запах ацетону.

Також неприємний "аромат" з рота може бути викликаний вживанням деяких препаратів.

Діагностика причин неприємного запаху з рота

В першу чергу при стійкому неприємному запаху з рота потрібно записатися на прийом до стоматолога. Спеціаліст проведе обстеження і визначить, чи є причиною стоматологічні проблеми. Проводиться мікробіологічне дослідження складу зубного нальоту.

Також можливо буде потрібно ЛОР-діагностика, обстеження, що дозволяють виявити хвороби травного тракту.

Лікування неприємного запаху з рота

Для усунення галітозу, потрібно впливати на причину його появи – лікувати захворювання зубів, ясен, шлунково-кишкового тракту або дихальної системи.

Якщо ж галіоз виникає на тлі неправильних гігієнічних процедур – проводиться професійна чистка порожнини рота. Можуть застосовуватися антибактеріальні препарати, гігієнічні засоби, що вбивають запах. Необхідний індивідуальний підбір зубної щітки, зубної нитки, ополіскувачів.

Для профілактики галітозу потрібно не забувати 2 рази на день чистити зуби, очищати від нальоту мову, ясна, після вживання їжі використовувати ополіскувачі. Також варто кілька разів на рік проходити профілактичний огляд у стоматолога, це допоможе вчасно виявити стоматологічні проблеми та уникнути появи неприємного запаху.