Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування НЕВІДКЛАДНА КОНТРАЦЕПЦІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НЕВІДКЛАДНА КОНТРАЦЕПЦІЯ

Невідкладна контрацепція

Невідкладна або екстрена контрацепція – це сучасна медична методика, яка дозволяє значним чином знизити ризик виникнення небажаної вагітності після незахищеного статевого акту. Суть цього методу в застосуванні спеціальних препаратів відразу після статевого акту (протягом декількох перших діб), що завадить заплідненню яйцеклітини.

У яких випадках необхідна невідкладна контрацепція

Невідкладна контрацепція не повинна використовуватися регулярно. Проте це досить ефективний метод для екстрених випадків.

Застосування екстреної контрацепції підходить жінкам репродуктивного віку і є необхідним у таких випадках:

  • якщо був пропуск у вживанні оральних контрацептивів,
  • якщо була порушена цілісність презерватива,
  • після незахищеного сексу,
  • при пошкодженні внутрішньоматкового контрацептива,
  • після зґвалтування,
  • у випадках, коли вагітність з якихось причин є небезпечною.

У всіх цих випадках небажаної вагітності можна уникнути з ймовірністю в 95%, якщо використовувати спеціальний засіб в перші 72 години після занять сексом.

Як працюють методи екстреної контрацепції

Екстрена контрацепція не може перервати вже виниклу вагітність або зашкодити ембріону. Механізм її дії в тому, щоб перешкодити заплідненню яйцеклітини.

Препарати екстреної контрацепції гальмують овуляцію, що запобігає заплідненню, заважають закріпленню заплідненої яйцеклітини в матці або підвищують густоту цервікального слизу, що паралізує сперматозоїди та заважає їм досягти яйцеклітини.

Види екстреної контрацепції

Існує кілька видів невідкладної контрацепції:

  • Використання комбінованих оральних контрацептивів (КОК). Це гормональні естроген-гестагенові препарати. Гормональні засоби – найбільш часто вживаний метод термінової контрацепції. Методика передбачає, що жінка повинна прийняти 4 таблетки протягом 3-х діб після статевого акту, і потім протягом 12 годин ще 4 таблетки. При використанні цієї методики у жінки можуть виникнути нудота, блювота, біль у молочних залозах, з'явитися мажучі кров'янисті виділення, завчасно початися менструація.
  • Використання препаратів, що містять тільки гестагени. В цьому випадку необхідно прийняти 2 таблетки. Першу протягом двох діб після сексу, а потім протягом 12 годин ще одну. Застосування цих засобів дає менше побічних ефектів у порівнянні з вживанням КОК.
  • Антипрогестинові препарати. Потрібно прийняти одну таблетку протягом перших 72 годин.
  • Установка внутрішньоматкової спіралі. В цьому випадку захистити від позаматкової вагітності може внутрішньоматкова спіраль, але встановлювати її потрібно протягом декількох найближчих днів після статевого акту.

Внутрішньоматкова спіраль не встановлюється жінкам, які ще не народжували, а також не підходить при ряді захворювань органів репродуктивної системи жінки.

Гормональна екстрена допомога протипоказана при тромбофлебіті, деяких хворобах печінки, злоякісних новоутвореннях молочної залози, пухлинах матки.

Методи невідкладної контрацепції вкрай небажано застосовувати постійно. Набагато безпечніше для здоров'я жінки заздалегідь подбати про контрацепцію. Існує досить великий вибір протизаплідних засобів, які можна підібрати з урахуванням здоров'я, віку та інших важливих параметрів.

Щоб вибрати оптимальні засоби контрацепції, зверніться за консультацією до гінеколога.