Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПОРУШЕННЯ КРОВООБІГУ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПОРУШЕННЯ КРОВООБІГУ

Порушення кровообігу

Порушення кровообігу – це дисфункція в роботі серцево-судинної системи, при якій порушується нормальне надходження крові по судинах або кров виливається за межі судин. Порушення кровообігу можуть розвиватися у зв'язку зі змінами в серці, судинах, зміни характеристик крові, порушеннями нейрогуморальної регуляції і т. ін. Розлади кровообігу можуть бути, як загального характеру, коли змінюються функції всієї кровоносної системи, так і місцевого, коли порушення виникають в результаті змін в якихось певних ділянках кровоносної системи.

Види порушення кровообігу

Порушення кровообігу включають різні види, кожен з яких має особливі симптоми та характеристики.

Гіперемія. Це стан, при якому збільшується обсяг крові в судинах кровоносного русла. Може бути артеріальна гіперемія, коли відбувається збільшення кількості артеріальної крові в судинах, та венозна гіпертермія, в цьому випадку кров'ю переповнюються венозні судини.

Ішемія. Ішемія – це локальна зміна, в разі якої орган або ділянка тканини отримує недостатньо артеріальної крові. При тривалій ішемії клітини та тканини можуть гинути. Найбільш відомі приклади ішемічного порушення кровообігу - ішемічний інсульт, ішемічна хвороба серця.

Коли внаслідок ішемічних порушень виникає ділянка тканин з некрозом клітин, кажуть про інфаркт. Інфаркт може бути тотальним (охоплювати велику площу органу) або мікро (коли пошкоджується невелика частина клітин). Найчастіше кажучи про інфаркт увазі патологію серця, однак може бути інфаркт також інших органів (селезінки, нирок, легенів, головного мозку і т.ін.)

Кровотеча. Це стан, який виникає при пошкодженні стінок судин або порожнин серця, що супроводжується витіканням з них крові.

Кровотеча може бути зовнішньою, коли кров виливається за межі шкіри або слизових (кровотеча з носа, маткова кровотеча, виділення крові з сечею або калом і т. ін.), та внутрішньою, коли кров виливається в замкнуті порожнини (наприклад, в плевральну порожнину, в порожнину суглоба і т. ін.). Також можливий крововилив - в цьому випадку кров виливається безпосередньо в тканини.

Тромбоз. При тромбозі утворюється згусток крові, який частково або повністю перекриває кровоносне русло, порушуючи кровообіг. Тромбоз може бути локальним або генералізованим. Якщо це генералізована форма – кажуть про ДВЗ-синдром (синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання крові). При цій патології в судинах утворюється безліч тромбів.

Емболія. Емболією називають стан, при якому в просвіті кровоносної судини спостерігаються частки (емболи), які в нормі в ньому не повинні знаходитися. Емболами можуть бути відірвані тромби, жирові згустки, шматочки тканин, бульбашки газу, групи мікроорганізмів.

Переміщаючись по судині, емболи можуть закупорити її просвіт та викликати різке порушення локального кровообігу. В результаті може бути інфаркт ділянки тканини або органу, до якого перекривається потік крові. Це дуже небезпечний стан, який несе загрозу для життя. Найбільш відома патологія, що належить до цього типу порушення кровообігу – легенева тромбоемболія.

Стаз крові. Стан, при якому локально припиняється мікроциркуляція крові в судинах. Може виникати під впливом фізіологічних, біологічних, хімічних чинників. Нетривалий стаз крові в дрібних судинах може пройти без наслідків, але тривалий стаз, який охоплює ряд судин, може призводити до некрозу тканин.

Діагностика та лікування порушень кровообігу

Порушення кровообігу можуть бути гострими та хронічними, різної сили і ступеня небезпеки. Деякі з них проходять самостійно, але в більшості випадків при порушеннях кровообігу потрібні своєчасна діагностика і лікування. Якщо ж мова йде про такі порушення як інфаркти, інсульти, тромбоемболії – то потрібна термінова медична допомога, і від швидкості реакції може залежати життя.