Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування МІЖХРЕБЦЕВА ГРИЖА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

МІЖХРЕБЦЕВА ГРИЖА

Міжхребцева грижа

Міжхребцева грижа або грижа міжхребцевого диска – це захворювання, при якому міжхребцевий диск випинається та затискається між хребцями. Ця патологія представляє одне з ускладнень остеохондрозу та супроводжується болями і обмеженням рухливості хребта. Міжхребцева грижа досить серйозне захворювання, при якому можуть здавлюватися судини, нервові корінці та речовина спинного мозку, що здатне приводити до тяжких розладів функціонування організму.

Найчастіше міжхребетні грижі реєструються в попереково-крижової області хребта, рідше в шийному, і ще рідше в грудному відділі хребта.

Причини виникнення міжхребцевих гриж

Появу міжхребцевої грижі розглядають, як одне з ускладнень остеохондрозу. Розвиток патології обумовлено дегенеративними процесами, при яких міжхребцеві диски втрачають свою еластичність, сплющуються та частина диска «виїжджає» за межі хребців, таким чином починається утворення грижі.

Чинники, що провокують цей процес, вивчені ще недостатньо, імовірно за його формування відповідальні:

  • травми та мікротравми,
  • підйом вантажів,
  • тривале неправильне навантаження на область хребта,
  • зайва вага,
  • деякі захворювання.

Стадії розвитку міжхребцевої грижі

  • Коли зміщення диска відбувається на кілька міліметрів, говорять про пролапс диска.
  • Якщо диск зміщується на 4 і більше міліметрів – це називають протрузією диска.
  • Наступна стадія – екструзія диска. В цьому випадку фіброзна капсула міжхребцевого диска тріскається й через неї випадає пульпозне ядро ​​диска. На цій стадії може передавлюватися кровоносна судина або спінальний корінець.
  • Секвестрація диска – остання стадія, на якій пульпозне ядро ​​як крапля звисає за межі хребців, що може стати причиною здавлювання спинного мозку.

Симптоми міжхребцевої грижі

Симптоматика захворювання залежить від місця розташування грижі.

Грижа міжхребцевого диска шийного відділу. Може супроводжуватися болями в шиї та головним болем, запамороченням, біль також може віддавати в руки. Можливе відчуття оніміння пальців рук.

Грижа міжхребцевого диска грудного відділу. Характерні симптоми – біль в області грудей та серця. Больові відчуття можуть маскуватися під стенокардію, шлункові болі. Виникає відчуття, що важко дихати.

Грижа міжхребцевого диска поперекового відділу. Дає біль в попереку, біль може іррадіювати в ноги, в пах, виникає характерна симптоматика люмбаго.

Діагностика грижі міжхребцевого диска

Діагностикою та лікуванням патологій хребта займаються невролог або вертебролог. Кращим методом діагностування міжхребцевих гриж є МРТ. Це дослідження дозволяє не тільки побачити стан кісткових елементів хребта, але і розглянути, що відбувається з м'якими тканинами. За допомогою МРТ можна визначити місце локалізації грижі, стадію хвороби, виявити наявність здавлювання грижею нервових закінчень.

В разі необхідності можуть додатково призначатися УЗДГ хребетних артерій та інші дослідження.

Лікування грижі міжхребцевого диска

Лікування міжхребцевої грижі включає комплекс методів: медикаментозну терапію, фізіотерапію, мануальну терапію, лікувальну фізкультуру. З ліків можуть призначатися нестероїдні протизапальні препарати, ліки, що покращують мікроциркуляцію крові та знижують спазм м'язів, вітаміни. Також при сильних болях можуть застосовуватися уколи кортикостероїдів та анестетиків.

Якщо консервативне лікування не дає результатів, присутні сильні болі, виникають ускладнення, може рекомендуватися хірургічне лікування. На сьогодні є кілька хірургічних методів, які дозволяють ефективно лікувати грижу міжхребцевого диска. Підбирати лікування та визначати необхідність хірургічного втручання повинен лікар з урахуванням особливостей перебігу хвороби та інших параметрів здоров'я.