Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ГЕРПЕС (ГЕРПЕТИЧНА ІНФЕКЦІЯ):

symptoms.symptoms-products

ГЕРПЕС (ГЕРПЕТИЧНА ІНФЕКЦІЯ)

Герпес (герпетична інфекція)

Герпес (герпетична інфекція) – це інфекційне захворювання. Зазвичай коли говорять про герпес, мають на увазі захворювання, що викликається вірусом простого герпесу типів I і II. Всього ж у людини зустрічається 8 видів герпесу, серед яких вірус вітряної віспи, вірус, що викликає мононуклеоз, та цитомегаловірус.

Патологія, що викликається вірусом простого герпесу, має характер хронічного захворювання з рецидивами, яке проявляється найчастіше у вигляді висипів на губах, що виникають після переохолодження. Герпес також може вражати шкіру, нервову систему та внутрішні органи.

Як правило, захворювання герпесом переноситься досить легко, але в деяких випадках призводить до тяжких ускладнень і навіть може стати причиною летального результату.

Причини виникнення герпесу

Безпосередньою причиною розвитку герпетичної інфекції є потрапляння в організм вірусу простого герпесу типів I і II. Інфекція вражає переважно покривні та нервові клітини. Вірус простого герпесу I типу зазвичай вражає слизові оболонки і ділянки шкіри в районі рота, носа і очей. Вірус простого герпесу II типу або генітальний герпес «поселяється» в зоні статевих органів.

Зазвичай герпес I типу передається контактно-побутовим способом, а герпес II типу - при статевих контактах. Також зараження може відбуватися повітряно-краплинним шляхом і від матері до дитини. Потрапивши в організм людини, вірус зберігається, переважно, в клітинах нервової системи, звідки в періоди ослаблення імунітету починає розмножуватися і поширюватися на слизові, вражати внутрішні органи.

Як правило, герпес активізується в період зниження імунітету, при грипі, простудах та т.ін.

Симптоми герпесу

Інкубаційний період триває від двох до 12 днів. Симптоми можуть бути як яскраві, так і розмиті.

Найчастіше герпес виникає на губах та носі. За 10-12 днів до появи візуальних ознак захворювання виникає печіння, свербіж. Потім відчувається ущільнення, з'являються бульбашки – везикули. Через деякий час вони розкриваються, утворюються кірочки, які потім проходять. Із загальних симптомів – може виникати невелика слабкість.

При ураженні вірусом ротової порожнини виникає стоматит, який може супроводжуватися лихоманкою та підвищенням температури.

Генітальний герпес висипає зазвичай на голівці статевого члена у чоловіків або на статевих губах у жінок. В цьому випадку може виникати лихоманка та больові відчуття внизу живота.

Коли герпес вражає нервову систему, захворювання може проходити по типу менінгіту або енцефаліту з відповідною симптоматикою. Можуть бути судоми, сильна лихоманка, паралічі, захворювання може стати причиною смерті.

Якщо уражаються внутрішні органи, на їх слизових також виникають висипання. Можливий герпетичний панкреатит, герпетичний нефрит, герпетичні пневмонії тощо. При цьому симптоми можуть бути характерними для хвороб ураженого органу.

Оперізуючий герпес – досить серйозна форма герпесу, при якій одночасно уражається шкіра та нервова система. При цьому можуть виникати головні болі, підвищення температури, загальне погане самопочуття, з'являються приступообразні досить сильні болі в області висипань.

Діагностика герпесу

Діагностувати герпес часто можна за допомогою візуального огляду. Але лікар також може призначити аналізи.

Для точної діагностики герпесу необхідно зробити аналіз вмісту бульбашок. Крім того, можна виявити вірус за допомогою аналізу крові, сечі, слини, сперми.

Лікування герпесу

Займатися лікуванням герпетичної інфекції можуть різні лікарі: терапевт, гінеколог, уролог, дерматолог, невропатолог та т. ін.

Методика лікування багато в чому залежить від того, який саме орган їм вражений. Загальним лікуванням можуть бути противірусні препарати. При легкому перебігу це можуть бути мазі місцевого застосування.

При більш сильних проявах – противірусні препарати призначаються у вигляді пігулок або навіть внутрішньовенно, курсами. Лікування може тривати кілька місяців і навіть рік. Також можуть призначатися ліки, які стимулюють роботу імунної системи.