Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title БІЛЬ В ЖИВОТІ:

symptoms.symptoms-products

БІЛЬ В ЖИВОТІ

Біль в животі

Біль в області живота може виникати без наявності якоїсь небезпечної патології. Так, наприклад, більшість з нас відчували біль в животі на тлі переїдання. Іншою поширеною проблемою, при якій теж болить живіт, може бути легкий розлад травлення. Зазвичай він виникає при вживанні несвіжих продуктів або продуктів з проносним ефектом.

Але біль в області живота також може вказувати на наявність серйозних патологій, які потребують негайного медичного втручання, таких як апендицит або гострий панкреатит. Тому дуже важливо вчасно з'ясувати причину їх виникнення і вжити необхідних заходів для відновлення здоров'я.

Характеристики болю в животі

Біль в животі— поняття дуже загальне, щоб знайти причини його появи, потрібно звертати увагу на характеристики болю:

  • Локалізація болю. Де саме розміщується больова точка, куди віддає біль та як поширюється.
  • Характер болю. Різкий, що тягне, розпирає, коле— все це важливі характеристики, які допоможуть діагностувати ваш стан.
  • Сила больових відчуттів. Сильний біль часто говорить про серйозні патології та вимагає негайної реакції. Слабкі та болі середньої сили частіше виникають при хронічних запаленнях.
  • Інші симптоми. Підвищення температури, пронос, запор, озноб, нудота— ці симптоми допоможуть точніше виявити причини болю.

Захворювання, які найчастіше викликають болі в животі

Апендицит. Слабкий і тупий біль, якій локалізується в області пупка та віддає вправо. Згодом може посилюватися, віддавати в поперек, пах. Додатковими симптомами можуть бути нудота, закреп або пронос, підвищення температури тіла. Якщо вчасно не вжити заходів, то запалення апендиксу може призвести до його розриву, та викликати ускладнення— перитоніт.

Холецистит та дискінезія жовчовивідних шляхів. Характерний біль в правому підребер'ї, який посилюється після прийому їжі. Супутні симптоми: нудота, відсутність апетиту, гіркота в роті. Подібний біль також може давати запалення печінки.

Панкреатит. Біль може бути як в правому, так і в лівому підребер'ї, розливатися по всій черевній порожнині, може бути слабо вираженим або гострим. При гострому панкреатиті можуть виникати нудота, блювота.

Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки. Дає гострий біль вище пупка. Інші симптоми: відрижка з кислим присмаком, печія, тяжкість в шлунку.

Запальні захворювання кишечника. При запаленні тонкого кишечника біль може виникати близько пупка, бути тягнучим, ниючим. Можлива кишкова коліка, що дає сильні болі. Може також виникати тупий ниючий біль в нижній ділянці живота при запаленні товстого кишечника. Також симптомами можуть бути здуття живота, метеоризм.

Болі в низу живота у жінок. Можуть бути різної сили та вказувати на патології репродуктивних органів або ж виникати перед менструацією. Різкий або колючий біль, при якому присутня також вагінальна кровотеча, може вказувати на наявність позаматкової вагітності.

Лікування болю в животі

Якщо больові відчуття не сильні, пояснення яким ви можете дати самостійно (наприклад, переїдання), можна спробувати впоратися з подібними неприємностями самостійно. Але при сильних хворобливих відчуттях, які часто повторюються, підозрі на якесь серйозне захворювання, самолікування може бути небезпечно.

Вам обов'язково потрібна медична допомога, якщо:

  • Сильний або середньої сили біль триває більше ніж 2 години.
  • Разом з болем підвищується температура.
  • Колір шкіри стає жовтим.
  • Присутні сильні нудота, блювота.
  • З'являється кров у калі.
  • Сильний біль супроводжується вагінальною кровотечою.

Поставити точний діагноз і підібрати правильне лікування зможе тільки лікар. При хворобах живота це може бути гастроентеролог, інфекціоніст, гінеколог (якщо мова йде про біль, пов'язаний з репродуктивною системою).

При підозрі на апендицит, гострий панкреатит потрібно викликати швидку допомогу. Своєчасне отримання медичної допомоги дозволить усунути біль та запобігти виникненню ускладнень.