Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування БІЛЬ У ВУХАХ :

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

БІЛЬ У ВУХАХ

Біль у вухах

Біль в області вух— це симптом, який найчастіше виникає при захворюваннях різних відділів органу слуху. Але також може з'являтися при хворобах органів, які розташовані близько до вуха або, якщо біль іррадіює з інших частин тіла.

Подібний біль може з часом проходити самостійно без особливих наслідків для здоров'я, але частіше свідчить про ті чи інші запальні процеси, які необхідно лікувати.

Види болю в області вух

Біль у вухах може:

  • тиснути,
  • стріляти,
  • колоти,
  • різати,
  • пульсувати,
  • пекти.

Одночасно з больовим синдромом можуть виникнути шум або потріскування в вухах, погіршитися слух, з'явитися простріли в шию, скроню чи щелепу.

Хвороби, при яких може бути біль у вусі

Біль в області вух найчастіше з'являється при запаленнях безпосередньо вуха. Досить часто ми стикаємося з ситуацією, коли «надуло у вухо». В цьому випадку запалення вуха провокує прохолодна вітряна погода. Виникають біль, шум, дзвін у вусі, почервоніння шкіри навколо нього, збільшення лімфатичних вузлів, які знаходяться близько до вуха. Виникає запалення вуха— отит.

Отит— найпоширеніше запальне захворювання вуха. Викликати його може вірусна, грибкова, бактеріальна інфекція. Може бути зовнішній отит або отит середнього вуха, гострий або хронічний отит. При зовнішньому отиті часто з'являється фурункул. Біль наростає одночасно з його дозріванням, може віддавати в щелепу, супроводжуватися сверблячкою та відчуттям розпирання, посилюється при натисканні на козелок (хрящ, який виступає).

При отиті середнього вуха біль зазвичай пульсує і стріляє, часто віддає в зуби або потилицю.

Також може виникати запалення слухової труби, запалення соскоподібного відростка, запалення вушної раковини.

Створювати дискомфортні болісні відчуття може пухлина, що знаходиться поряд з барабанною перетинкою.

Досить часто біль у вусі з'являється при проникненні туди стороннього тіла. Ця проблема характерна для маленьких дітей. Викликати болісність також можуть сірчані пробки, що забивають слуховий прохід.

Ще одна причина болю в вухах— травми голови або травми барабанної перетинки.

Крім того, є багато захворювань інших органів, які також можуть ставати причиною болів у вухах.

Мастоїдит. Запалення соскоподібного відростка скроневої кістки. Дає сильний вушний біль, яка посилюється вночі.

Запалення трійчастого нерва. Дає стріляючий біль, який, як правило, б'є не тільки в вухо.

Менінгіт. Крім болю в вусі також буває шум у вухах, висока температура, сильний головний біль.

Хвороби зубів також можуть віддавати болем в область вуха. Зазвичай це можливо при карієсі, пульпіті, пародонтиті. Біль, що іррадіює в вуха, можуть давати також запалення привушної залози, носа, горла, скронево-нижньощелепного суглоба, пухлини глотки та гортані.

Діагностика та лікування болю в вухах

Діагностувати захворювання самостійно по больових відчуттях в області вуха дуже складно. Тому при появі болю та інших симптомів, що вказують на патологічний процес, потрібно звернутися до лікаря. Захворюваннями вуха займається отоларинголог.

При лікуванні хвороб вуха застосовуються різні лікарські препарати: антисептичні краплі, антигістамінні препарати, жарознижувальні засоби. Якщо запалення викликано бактеріями, призначаються антибіотики. Також можуть рекомендуватися фізіопроцедури.

Якщо проблема зі здоров'ям не отоларингологічна, ЛОР порекомендує вам додаткові обстеження та перенаправить вас до фахівця потрібного вам профілю— невролога, стоматолога, терапевта.

Самолікування при хворобах вух та інших захворюваннях, що провокують біль в області вух, може привести до погіршення стану, виникнення ускладнень. Щоб цього не сталося, звертайтеся до лікаря вчасно.