Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування БІПОЛЯРНИЙ РОЗЛАД:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

БІПОЛЯРНИЙ РОЗЛАД

Біполярний розлад

Біполярний афективний розлад - це розлад психіки, при якому спостерігаються депресивні та маніакальні стани з різними ступенями виразності. Іноді у людини з біполярним розладом більший час виявляються депресивні стани, іноді маніакальні, вони можуть чергуватись або можуть бути лише депресії та манії.

Без корекції біполярний розлад може негативно вплинути на життя людини, зруйнувати кар'єру та сім'ю, призвести до суїцидальних думок, але при правильному підході та лікуванні всі негативні прояви цієї патології можна усунути.

Причини виникнення біполярного розладу

Причини розвитку біполярного розладу знаходяться на стадії дослідження. Імовірно, розлад виникає внаслідок поєднання середовищних та спадкових чинників. Причому ймовірно, що різні форми біполярного розладу пов'язані з наявністю одного гена, інші - відразу кількох. Важливу роль розвитку патології можуть грати також особливості експресії генів (того, як генетична інформація «зчитується» і активізується).

Схильність до розвитку біполярного розладу виявляється:

  • коли висока чутливість і вразливість поєднується з підвищеноювтомлюваністю,
  • при педантичності, любові до впорядкованості та підвищеному почутті відповідальності,
  • в емоційно нестійких, недовірливих людей з підвищеною тривожністю.

Симптоми маніакально-депресивного психозу спостерігаються приблизно в 1% населення земної кулі.

Симптоми та ознаки біполярного розладу

Для біполярного розладу характерна зміна двох полярних станів: депресії та манії.

У маніакальний період спостерігаються піднесений настрій, підвищена активність, підвищена емоційність, зменшення потреби уві сні та різноманітна бурхлива діяльність. Можуть виникати підвищене роздратування, спалахи гніву. При важких формах може спостерігатися безладність думок, марення, нав'язливі думки про власну велич. Можлива схильність до насильства.

В період депресії спостерігається загальмованість, уповільнення думок, погіршується апетит, з'являється пригніченість, тривожність, можуть бути суїцидальні думки.

У деяких людей із цим розладом бувають великі проміжки абсолютно адекватного стану між нападами. А в інших хвороба демонструє постійні прояви.

Діагностика та лікування біполярного афективного розладу

Діагностикою та лікуванням біполярного розладу займається психіатр. Для встановлення діагнозу використовуються спеціальні тести, проводяться бесіди з людиною, у якої біполярний розлад, та її родичами.

При цій патології важливий ступінь тяжкості розладу. У тяжких випадках лікування проводиться у стаціонарі. Легші стани лікуються в домашніх умовах.

Стратегія лікування цієї патології передбачає комплексний підхід, який включає вживання медикаментів та психотерапію. Для корекції стану можуть призначатися антидепресанти, антипсихотики та нормотимічні засоби.

Також обов'язково проводиться когнітивно-поведінкова терапія, під час якої людину вчать контролювати свої думки та емоції. Проводяться заняття, що допомагають правильно реагувати на неприємні ситуації.

Правильно підібрана корекція дозволяє людині усунути усі прояви патології та вести нормальне життя. Однак, досить часто можуть виникати повторні загострення.