Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30

Ривофарм
Артикул: 51557
Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30
5.0
132.1 грн
Упаковка
1
блістер
0
грн на бонусний рахунок+ 1.32 грн на бонусний рахунок
Ціна дійсна при замовленні на сайті 29.03.2024
Оплатаtooltip
Доставкаtooltip
Поверненняtooltip
Продаж зазначених ліків відбувається в аптеці тільки за наявності рецепту від лікаря

Основні властивості

Дорослим
Алергікам
Дітям
Вагітним
Годуючим
Водіям
Діабетикам
Умова відпуску

Характеристики

Торгова назваРотаритміл
Діюча речовинаАміодарон
Дозування200 мг
ДорослимМожна
Спосіб застосуванняВсередину, тверді
ДітямНе можна
ВагітнимЗа життєвим показникам
ГодуючимНе можна
АлергікамЗ обережністю
ВиробникРивофарм
ДіабетикамМожна
Країна виробництваШвейцарія
ВодіямЗ обережністю
ФормаТаблетки
Первинна упаковкаблістер
Умови відпускуЗа рецептом
Код ATC

Опис

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. ротарітміл - основний представник iii класу антиаритмічних препаратів (клас інгібіторів реполяризації). ротарітміл надає антиангінальний, коронаророзширювальний, α- і β-адреноблокирующий ефект.

Механізм дії аміодарону обумовлений блокадою іонних каналів клітинних мембран кардіоміоцитів (головним чином, калієвих, дуже незначно - кальцієвих і натрієвих), зменшенням автоматизму синусового вузла, а також неконкурентним пригніченням α- і β-адренергічної активності.

Антиаритмічна дія аміодарону пов'язана з його здатністю істотно подовжувати потенціал дії (фазу 3) і таким чином збільшувати тривалість рефрактерних періодів і зменшувати збудливість міокарда передсердь і шлуночків, збільшувати тривалість рефрактерних періодів в додаткових пучках предсердно-желудочкового проведення AV-вузла, що призводить до зниження автоматизму синусового вузла, уповільнення проведення імпульсу по всіх ділянках провідної системи серця (уповільнює синоатріальну, предсердную і AV-провідність), зниження збудливості. При цьому відсутні зміни провідності шлуночків.

Антиангінальна дія препарату зумовлена зменшенням потреби міокарда в кисні (за рахунок зменшення ЧСС і помірного зниження ОПСС) і збільшенням коронарного кровотоку за рахунок прямого впливу на гладку мускулатуру коронарних артерій. Підтримує серцевий викид, знижуючи тиск в аорті та ОПСС.

Препарат трохи знижує ОПСС і системний артеріальний тиск; не робить істотного впливу на скоротність міокарда. Відсутність негативного інотропного ефекту дозволяє застосовувати Ротарітміл при серцевій недостатності.

За своєю структурою аміодарон подібний тиреоїдних гормонів, тому препарат впливає на обмін тиреоїдних гормонів: інгібує перетворення T3 в T4 (блокада тироксин-5-дейодінази) і блокування захоплення цих гормонів кардіоцітамі та гепатоцитами, що призводить до послаблення стимулюючого впливу тиреоїдних гормонів на міокард.

Фармакокінетика. Фармакокінетика відрізняється значними індивідуальними варіаціями. Після прийому всередину аміодарон повільно всмоктується, біодоступність варіює в межах 30-80% (в середньому близько 50%). Після одноразового прийому C max в плазмі крові досягається через 3-7 ч. Проте терапевтична дія зазвичай розвивається через тиждень після початку прийому препарату (від декількох днів до 2 тижнів). Для аміодарону характерний досить великий і варіабельний об'єм розподілу в зв'язку з великим накопиченням в різних тканинах (жирова тканина, інтенсивно перфузувати органи, такі як печінка, легені та селезінка). Елімінація починається через кілька днів, і стабільна концентрація в плазмі крові досягається протягом одного або декількох місяців. Аміодарон метаболізується в печінці. Його основний метаболіт - дезетиламіодарон - фармакологічно активний і може посилювати протиаритмічний ефект основного з'єднання. Амиодарону притаманний тривалий T ½ зі значною індивідуальною варіабельністю (тому при виборі дози, наприклад її підвищенні або зниженні, слід пам'ятати, що повинен пройти по крайней мере 1 міс для стабілізації нової концентрації аміодарону в плазмі крові). Аміодарон в основному виводиться з жовчю і калом. Екскреція з сечею незначна, що дозволяє призначати препарат в звичайних дозах хворим з нирковою недостатністю. Аміодарон і його метаболіти виводяться в процесі гемодіалізу.

З урахуванням особливостей фармакокінетики для отримання терапевтичного ефекту слід застосовувати початкову насичуючу дозу з метою забезпечення накопичення препарату в тканинах. Наявність кумулятивного ефекту забезпечує тривалість дії протягом 10-45 днів після припинення лікування.

Кожна доза аміодарону (200 мг) містить 75 мг йоду. Частина йоду вивільняється з препарату та виявляється в сечі у вигляді йодиду (6 мг за 24 год при добовій дозі аміодарону 200 мг). Значна частина йоду, яка залишається в складі препарату, виводиться з калом після проходження через печінку, проте при тривалому прийомі аміодарону концентрація йоду може досягати 60-80% концентрації аміодарону.

Показання

Тахіаритмії, пов'язані з wpw-синдромом; тріпотіння і фібриляція шлуночків, коли неможливе застосування інших лікарських засобів; всі види пароксизмальної тахікардії, включаючи суправентрикулярну, вузлову і шлуночкову тахікардію, фібриляцію передсердь, коли інші препарати не можна застосовувати.

Таблетовану форму препарату застосовують тільки для лікування важких порушень ритму, які становлять небезпеку для життя хворого і резистентні до інших медикаментів, або якщо інші препарати протипоказані.

Лікування слід починати та контролювати тільки в умовах стаціонару або під наглядом фахівця.

Застосування

Препарат слід приймати тільки за призначенням лікаря. ротарітміл приймають всередину до їжі та запивають достатньою кількістю води.

дорослі

Доза насичення. Лікування зазвичай починають з 200 мг (1 таблетка) 3 рази на добу протягом тижня, знижуючи дозу до 200 мг 2 рази на добу протягом наступного тижня.

Підтримуюча доза. Слід застосовувати мінімальні ефективні дози в залежності від реакції пацієнта на застосування препарату. Після періоду насичення дозу можна знизити до 200 або 100 мг/добу. Зрідка пацієнту може знадобитися більш висока підтримуюча доза. Підтримуючу дозу слід регулярно переглядати, особливо якщо вона перевищує 200 мг/добу.

Занадто високі дози під час підтримуючої терапії можуть викликати побічні ефекти, які, як вважається, пов'язані з високими рівнями аміодарону та його метаболітів в тканинах організму. Оскільки Ротарітміл має дуже тривалий T ½, його можна приймати через день (200 мг можна приймати через день, а 100 мг рекомендується приймати щодня). Можна робити перерви в прийомі препарату 2 рази на тиждень. Режим прийому препарату визначають індивідуально.

Пацієнти похилого віку. Як і для всіх пацієнтів, дуже важливо застосовувати мінімальні ефективні дози. Пацієнти похилого віку можуть виявляти підвищену чутливість до дії препарату навіть при призначенні звичайних доз. Особливу увагу слід приділити моніторингу функції щитоподібної залози.

Протипоказання

Підвищена чутливість до компонентів препарату та йоду; синусова брадикардія, синоатріальна блокада, за винятком випадків, коли підключений штучний водій ритму (небезпека зупинки синусового вузла); av-блокада ii-iii ступеня і блокада ніжок пучка Гіса (при відсутності кардіостимулятора); вроджене або придбане подовження інтервалу q-t; тяжка серцева недостатність; виражена артеріальна гіпотензія, колапс, шок; одночасний прийом з препаратами, здатними подовжувати інтервал q-t і викликати розвиток пароксизмальних тахікардій, включаючи поліморфну шлуночкову тахікардію типу пірует (torsade de pointes); интерстициальное захворювання легенів; одночасний прийом інгібіторів мао; дисфункція щитоподібної залози (гіпо- і гіпертиреоз); гіпокаліємія, гіпомагніємія; період вагітності та годування груддю.

Побічні ефекти

Побічні реакції, наведені нижче, класифікована за органами та системами та частотою виникнення: дуже часто (≥10%); часто (≥1% і 10%); нечасто (≥0,1% і 1%); рідко (≥0,01% і 0,1%); дуже рідко (0,01%).

З боку серцево-судинної системи: часто - брадикардія (в основному середньої тяжкості та дозозалежні); нечасто - розвиток або посилення аритмій, іноді аж до зупинки серця; порушення провідності (синоатріальна блокада, AV-блокада різного ступеня). В основному ці побічні реакції можуть виникнути при одночасному застосуванні з препаратами, які подовжують період реполяризації шлуночків серця або при порушеннях електролітного балансу; дуже рідко - виражена брадикардія та, у виняткових випадках, зупинка синусового вузла, яка вимагає відміни лікування, особливо у осіб похилого віку та / або у пацієнтів з дисфункцією синусового вузла; васкуліт.

З боку органу зору: дуже часто - мікровідкладення в епітелії рогівки, зазвичай в області під зіницею, що складаються зі складних жирових нашарувань, зникають після відміни препарату і не потребують припинення лікування. Іноді вони можуть викликати порушення зору у вигляді появи кольорового ореолу або нечіткості контурів при яскравому освітленні; дуже рідко - неврит / невропатія зорового нерва, тому при появі нечіткості зору або зниження гостроти зору на тлі прийому аміодарону рекомендується провести повне офтальмологічне обстеження, включаючи фундоскопію, і в разі виявлення невриту зорового нерва припинити прийом препарату.

З боку травної системи: дуже часто - нудота, блювота, зниження апетиту, притуплення або втрата смакових відчуттів, відчуття тяжкості в епігастральній ділянці, особливо на початку лікування, зникає після відміни.

З боку крові та лімфатичної системи: дуже рідко - гемолітична анемія, апластична анемія, тромбоцитопенія; у пацієнтів, що приймали аміодарон, спостерігалися випадки розвитку гранульом кісткового мозку. Клінічне значення цього невідоме.

З боку гепатобіліарної системи: дуже часто - ізольоване підвищення активності трансаміназ в плазмі крові на початку лікування, звичайно помірне (в 1,5-3 рази вище норми). Нормалізація цих показників відбувається при зниженні дози або спонтанно; часто - гострі порушення функції печінки (включаючи печінкову недостатність), іноді летальні, з високим рівнем трансаміназ в плазмі крові та / або жовтяницею. При значному підвищенні рівня трансаміназ лікування слід припинити. В процесі лікування аміодароном рекомендується періодичний контроль функції печінки; дуже рідко - хронічні захворювання печінки (псевдоалкогольний гепатити, цироз), іноді з летальним результатом.

З боку дихальної системи: часто - токсичний вплив на легеневу тканину, іноді фатальний (гіперсенситивний пневмоніт, альвеолярний / інтерстиціальний пневмоніт або фіброз, плеврит, облітеруючий бронхіоліт, пов'язаний з пневмонією). Легеневі порушення в основному оборотні при ранній відміні препарату. Клінічні симптоми зазвичай зникають протягом 3-4 тижнів, а потім відбувається більш повільне відновлення рентгенологічної картини та функції легень (протягом кількох місяців). Тому в таких випадках слід розглянути необхідність відміни аміодарону і доцільність призначення ГКС; дуже рідко - бронхоспазм у пацієнтів з тяжкою дихальною недостатністю, перш за все у хворих на бронхіальну астму, гострий респіраторний дистрес-синдром, іноді з летальним результатом, частіше безпосередньо після операції (можливо, після взаємодії з високими дозами кисню). Повідомлялося про випадки легеневої кровотечі (точна частота невідома).

Ендокринні порушення: часто - гипотиреоидизм, гіпертиреоїдизм, іноді з летальним результатом; дуже рідко - синдром неадекватної секреції антидіуретичного гормону (SIADH).

З боку шкірних покривів: дуже часто - фотосенсибілізація; часто - сіра або блакитна пігментація відкритих ділянок шкіри, особливо особи, в разі тривалого прийому препарату в високих дозах; після припинення лікування ця пігментація повільно зникає (протягом 10-12 міс); дуже рідко - еритема при радіотерапії; висипання, зазвичай неспецифічні; ексфоліативнийдерматит; алопеція; частота невідома - кропив'янка.

З боку центральної нервової системи: часто - тремор або інші екстрапірамідні симптоми, порушення сну, в тому числі нічний марення; нечасто - сенсомоторна, моторна і змішана периферична невропатія і / або міопатія, як правило, оборотні після відміни препарату; дуже рідко - атаксія мозочка, доброякісна внутрішньочерепна АГ (псевдопухлина головного мозку), головний біль, запаморочення.

Імунна система: ангіоневротичний набряк (було кілька повідомлень, точна частота невідома).

Репродуктивна система: дуже рідко - епідидиміт, орхіт, імпотенція.

Особливі вказівки

Слід застосовувати з обережністю особам літнього віку, пацієнтам, які отримують серцеві глікозиди, через ризик розвитку важкої брадикардії, важких порушень провідності з можливим виникненням идиовентрикулярного ритму, особливо при застосуванні високих доз. при виникненні таких станів лікування аміодароном необхідно припинити, можуть бути застосовані β-адреноміметики або глюкагон, при необхідності - кардиостимуляция.

Через тривале T ½ аміодарону, якщо брадикардія є тяжкою, слід розглянути доцільність підключення штучного водія ритму.

Застосування таблетованої форми аміодарону не протипоказане при латентній або маніфестує серцевої недостатності, проте слід проявляти обережність, оскільки існуюча серцева недостатність може посилитися. У таких випадках аміодарон необхідно застосовувати в комплексі з відповідними препаратами.

На тлі лікування аміодароном можливі зміни ЕКГ: подовження інтервалу Q-T (у зв'язку з пролонгацією реполяризації), поява зубця II, деформація зубця T. Ці зміни не є проявом токсичності препарату.

У пацієнтів літнього віку можливе значне зниження ЧСС.

Лікування препаратом необхідно припинити в разі виникнення AV-блокади II або III ступеня, синоатріальна блокади або біфасцикулярної блокади.

Аміодарон виявляє низький проарітміческій ефект, в основному при застосуванні з препаратами, які подовжують період реполяризації шлуночків, або при порушеннях електролітного балансу (особливо при гіпокаліємії). Порушення електролітного балансу бажано коригувати до початку лікування аміодароном. Повідомлялося про виникнення нових аритмій або про посилення вже існуючих аритмій, іноді летальних.

Перед початком лікування кожному пацієнту необхідно провести ЕКГ, визначити рівень калію в плазмі крові. Моніторинг ЕКГ рекомендується проводити та під час лікування. Аміодарон може змінити поріг дефібриляції та / або електрокардіостимуляції у пацієнтів з імплантованими кардіовертерами-дефібрилятором або кардіостимуляторами, що може негативно вплинути на ефективність пристрою. Рекомендується проводити регулярні тести для забезпечення належного функціонування обладнання після початку лікування або зміни дози. Аміодарон може викликати порушення функції щитоподібної залози (гіпотиреоз, гіпертиреоз), особливо у пацієнтів з її дисфункцією в анамнезі (у тому числі в сімейному), у пацієнтів похилого віку. Тому до початку, під час лікування (кожні 6 міс) і протягом кількох місяців після завершення лікування необхідно проводити ретельний клінічний і лабораторний контроль функції щитоподібної залози.

При підозрі на дисфункцію щитоподібної залози слід вимірювати рівень ТТГ в плазмі крові. У ситуаціях, що загрожують життю, при виникненні гіпотиреозу лікування аміодароном можна продовжити в поєднанні з левотироксином натрію, дози якого коригують відповідно до рівнів гормонів щитоподібної залози. Еутиреоїдного стан, як правило, відновлюється через 3 місяці після припинення лікування аміодароном.

Гіпертиреоз може виникнути в ході лікування аміодароном або через кілька місяців після його припинення. Повідомлялося про випадки летального перебігу гіпертиреозу, тому при його виникненні аміодарон слід скасувати. Клінічне відновлення, як правило, настає протягом декількох місяців.

У випадках важкої тиреоїдної гіперактивності необхідно розглянути доцільність застосування антитиреоїдних препаратів, можливо, в поєднанні з ГКС.

Ротарітміл містить йод, тому він може впливати на результати тестів накопичення радіоактивного йоду в щитовидній залозі, але не впливає на рівень гормонів T3, T4, ТТГ.

У разі погіршення чіткості або зниження гостроти зору слід негайно провести повне офтальмологічне обстеження, включаючи дослідження очного дна. Необхідно припинити прийом аміодарону у випадку появи нейропатії і / або невриту зорового нерва, викликаних аміодароном, оскільки існує ризик їх прогресування до повної сліпоти. Надалі рекомендується щорічне офтальмологічне обстеження таких пацієнтів.

Прийом аміодарону може викликати різні реакції з боку печінки, включаючи цироз, гепатит, жовтяницю і важку гепатоцеллюлярную недостатність, іноді з летальним результатом (в основному при тривалій терапії, особливо після введення аміодарону в перші 24 год). Тому до початку, під час лікування аміодароном рекомендується регулярно (кожні 6 міс) перевіряти функцію печінки (активність трансаміназ) для раннього виявлення її ураження. При значному підвищенні рівня трансаміназ лікування слід припинити. На початку лікування можливо ізольоване підвищення активності трансаміназ в плазмі крові, зазвичай помірне (в 1,5-3 рази вище норми). Нормалізація цих показників відбувається при зниженні дози або навіть спонтанно.

Повідомлялося про хронічні захворювання печінки при лікуванні препаратом більше 6 міс (псевдоалкогольний гепатити, цироз). Клінічні симптоми та лабораторні зміни можуть бути мінімальними (можлива гепатомегалія, рівень трансаміназ підвищений в 1,5-5 разів у порівнянні з нормальним). Тому в ході лікування рекомендується регулярний контроль функції печінки. Клінічні та лабораторні аномалії зазвичай зменшуються після відміни препарату, однак повідомлялося дуже рідко про летальний кінець.

Небажано вживати алкоголь під час лікування аміодароном, хоча повідомлень про потенціювання негативного впливу на печінку не виявлено.

Аміодарон може спричинити появу периферичної сенсомоторної нейропатії і / або міопатії при тривалому застосуванні, зазвичай зворотних після відміни препарату. Однак відновлення може бути неповним, дуже повільним і виявлятися тільки через кілька місяців після відміни препарату. Виникнення задишки та непродуктивного кашлю може бути пов'язано з проявом токсичної дії аміодарону на респіраторну систему (гіперчутливий пневмоніт, альвеолярний / інтерстиціальний пневмоніт або фіброз, плеврит, облітеруючий бронхіоліт з пневмонією).

Хворим, у яких розвивається диспное або продуктивний кашель як ізольовано, так і з погіршенням загального стану (втома, зменшення маси тіла, підвищення температури тіла), слід провести рентгенографію грудної клітини та, в разі необхідності, скасувати препарат.

Такі випадки пневмопатії можуть призвести до фіброзу легенів, однак вони в основному оборотні при ранній відміні аміодарону як при застосуванні ГКС, так і без них. Клінічні симптоми зазвичай зникають протягом 3-4 тижнів, а потім відбувається більш повільне відновлення рентгенологічної картини та функції легень (протягом кількох місяців).

В окремих випадках може розвиватися плеврит, пов'язаний з інтерстиціальної пневмонією.

У хворих з важкими респіраторними порушеннями та особливо у хворих на бронхіальну астму в окремих випадках може виникати бронхоспазм.

У деяких випадках у хворих, які отримували аміодарон, відзначали гострий дистрес-синдром безпосередньо після операцій (можлива несумісність з високою концентрацією кисню). При використанні штучної вентиляції легенів рекомендується ретельне спостереження таких хворих. Не рекомендується застосовувати аміодарон з блокаторами β-адренорецепторів (крім соталолу та есмололу), деякими блокаторами кальцієвих каналів (верапаміл, ін'єкційна форма дилтіазему), проносними, які стимулюють моторику кишечника, вони можуть викликати гіпокаліємію. Також при одночасному застосуванні з аміодароном флекаинида необхідно, враховуючи підвищення плазмового рівня останнього, відповідно зменшувати дозу флекаинида і ретельно контролювати стан пацієнта.

Під час лікування аміодароном не рекомендується вживати грейпфрутовий сік через ризик підвищення концентрації аміодарону в крові.

Пацієнтам з порушеннями толерантності до вуглеводів, такими як вроджена галактоземія, синдром глюкозо-галактозної мальабсорбції, лактазная недостатність, протипоказано застосування препарату через вміст в ньому лактози.

Аміодарон може викликати серйозні побічні реакції з боку органу зору, серця, легенів, печінки, щитоподібної залози, шкіри, периферичної нервової системи. Оскільки виникнення цих реакцій може бути відстрочено в часі, стан пацієнтів при тривалому лікуванні слід ретельно контролювати. Також з огляду на, що небажані прояви залежать від дози, при підтримуючої терапії слід застосовувати мінімальні ефективні дози.

Перед хірургічною операцією необхідно обов'язково попередити анестезіолога, що пацієнт отримував / отримує аміодарон (загроза респіраторного дистрес-синдрому).

Для запобігання небажаних ефектів необхідно ретельно призначати супутню терапію, враховуючи клінічно значущі взаємодії аміодарону.

Застосування в період вагітності або годування груддю. У період вагітності аміодарон призначають тільки у виняткових випадках і за життєвими показаннями, оскільки препарат впливає на щитовидну залозу плоду.

При необхідності застосування препарату в період годування груддю слід припинити грудне вигодовування.

Діти. Для дітей (у віці до 18 років) ефективність і безпеку застосування амодарона не встановлені.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. В період лікування аміодароном рекомендується утриматися від керування автомобілем та занять потенційно небезпечними видами діяльності, що потребують підвищеної концентрації уваги та швидкої реакції.

Взаємодії

Протипоказані комбінації з препаратами, здатними викликати поліморфну шлуночкову тахікардію типу пірует (torsade de pointes) (при їх поєднанні з аміодароном підвищується ризик розвитку потенційно летальною шлуночкової тахікардії типу пірует):

антиаритмічні засоби: класу 1А (хінідину сульфат, гідрохінідин, дизопірамід, прокаїнамід), класу III (дофетилід, ібутилід, бретілія тозилат), соталол; інші (непротівоарітміческіе) препарати, такі як бепридил; вінкамін; деякі нейролептики: фенотіазини (хлорпромазин, ціамемазин, левомепромазин, тіоридазин, трифлуоперазин, флуфеназин), бензаміди (амісульприд, сультоприд, сульпрід, тіаприд, вераліпрід), бутирофенони (дроперидол, галоперидол), сертіндол, пімозид; трициклічніантидепресанти; цизаприд; макролідні антибіотики (еритроміцин при в / в введенні, спіраміцин); азоли; протималярійні засоби (хінін, хлорохін, мефлохин, галофантрин, лумефантрін); пентамідин при парентеральному введенні; дифеманіл метілсульфат; мізоластин; астемізол; терфенадин; фторхінолони (зокрема моксифлоксацин).

Нерекомендовані комбінації:

з блокаторами β-адренорецепторів, з блокаторами повільних кальцієвих каналів, що уповільнюють ЧСС (верапаміл, дилтіазем), оскільки існує ризик розвитку порушень автоматизму (вираженої брадикардії) і провідності; з проносними, які стимулюють перистальтику кишечника засобами, які можуть викликати гіпокаліємію, що підвищує ризик розвитку шлуночкової тахікардії типу пірует. У комбінації з аміодароном слід застосовувати проносні засоби інших груп.

Комбінації, що вимагають обережності при застосуванні

З препаратами, здатними викликати гіпокаліємію: діуретики, що спричиняють гіпокаліємію (для монотерапії або в комбінації), амфотерицин В (в / в), системні ГКС, тетракозактид. Підвищення ризику розвитку шлуночкових порушень ритму, особливо шлуночкової тахікардії типу пірует (гіпокаліємія є фактором). Необхідний контроль за рівнем електролітів у крові, при необхідності - корекція гіпокаліємії і постійне клінічне та ЕКГ-спостереження за пацієнтом. У разі розвитку шлуночкової тахікардії типу пірует не слід застосовувати антиаритмічні засоби (слід почати желудочковую кардиостимуляцию, можливо в / в введення солей магнію).

З прокаїнамідом: аміодарон може підвищувати концентрацію прокаїнаміду і його метаболіти N-ацетілпрокаінаміда в плазмі крові, що може підвищувати ризик розвитку побічних ефектів прокаїнаміду.

З антикоагулянтами непрямої дії: при комбінації варфарину з аміодароном можливо посилення дії непрямого антикоагулянту, що підвищує ризик розвитку кровотеч. Слід частіше контролювати протромбіновий час (міжнародне нормалізоване відношення) і здійснювати корекцію доз антикоагулянту як під час лікування аміодароном, так і після його відміни.

З серцевими глікозидами (препаратами наперстянки): можливість виникнення порушень автоматизму (виражена брадикардія) і передсердно-шлуночкової провідності. Крім того, при застосуванні комбінації дигоксину з аміодароном можливе підвищення концентрації дигоксину в плазмі крові (через зниження його кліренсу). Тому при поєднанні дигоксину з аміодароном необхідно визначати концентрацію дигоксину в крові та контролювати можливі клінічні та ЕКГ-прояви інтоксикації глікозидами наперстянки. Може виникнути необхідність у зниженні доз дигоксину.

З есмололом: порушення скоротливості, автоматизму та провідності (пригнічення компенсаторних реакцій симпатичної нервової системи). Необхідний клінічний і ЕКГ-контроль.

З фенітоїном і, відповідно, з фосфенітоїн: при поєднанні фенітоїну з аміодароном можливий розвиток передозування фенітоїну, що може призводити до появи неврологічних симптомів. Необхідний клінічний моніторинг і при появі перших ознак передозування зниження дози фенітоїну, бажано визначення концентрації фенітоїну в плазмі крові.

З флекаїнідом: аміодарон підвищує концентрацію флекаинида в плазмі крові, в зв'язку з чим необхідна корекція доз флекаинида.

З препаратами, які метаболізуються за допомогою цитохрому P450 3A4: можливе підвищення концентрацій даних препаратів в плазмі крові, що може призвести до підвищення їх токсичності та / або посилення фармакодинамічних ефектів і може потребувати зниження їх дози:

циклоспорин - можливе посилення нефротоксичності циклоспорину. Необхідно визначення концентрації циклоспорину в крові, контроль функції нирок і корекція схеми лікування циклоспорином в період лікування аміодароном і після відміни препарату; фентаніл - комбінація з аміодароном може посилити фармакодинамічніефекти фентанілу і підвищити ризик розвитку його токсичних ефектів.

Інші препарати, які метаболізуються за допомогою CYP 3A4: лідокаїн (ризик розвитку синусової брадикардії і неврологічних симптомів), такролімус (ризик нефротоксичності), силденафіл (ризик посилення побічних ефектів силденафілу), мідазолам (ризик розвитку психомоторних ефектів), триазолам, дигідроерготамін, ерготамін, симвастатин та інші статини, які метаболізуються за допомогою CYP 3A4 (підвищення ризику м'язової токсичності, рабдоміолізу, в зв'язку з чим доза симвастатину не повинна перевищувати 20 мг/добу, при її неефективності слід перевести хворого на прийом іншого статини, не метаболізується за допомогою CYP 3A4 ).

З орлистатом: ризик зниження концентрації аміодарону і його активного метаболіту в плазмі крові. Слід здійснювати клінічний і, в разі необхідності, ЕКГ-контроль.

З клонідином, гуанфацином, інгібіторами холінестерази (донепезил, галантамін, ривастигмін, такрин, амбенонія хлорид, пиридостигмина бромід, неостигміну бромід), пілокарпіном: ризик розвитку надмірної брадикардії (кумулятивні ефекти).

З циметидином, грейпфрутовим соком: уповільнення метаболізму аміодарону і підвищення його концентрації в плазмі крові, можливе посилення фармакодинамических і побічних ефектів аміодарону.

З препаратами для інгаляційного наркозу: існує можливість розвитку таких важких ускладнень у пацієнтів, що приймають аміодарон, при введенні їм загального наркозу: брадикардія (резистентна до введення атропіну), артеріальна гіпотензія, порушення провідності, зниження серцевого викиду. Відзначали поодинокі випадки тяжких ускладнень з боку дихальної системи.

З радіоактивним йодом: аміодарон може порушувати поглинання радіоактивного йоду, що може спотворювати результати радіоізотопного дослідження щитоподібної залози.

З рифампіцином: при одночасному застосуванні з аміодароном він може знижувати концентрації аміодарону і дезетиламіодарону в плазмі крові.

З препаратами звіробою: теоретично можливе зниження концентрації аміодарону в плазмі крові та зменшення вираженості його ефекту (клінічні дані відсутні).

З інгібіторами ВІЛ (в тому числі індинавіром): при одночасному застосуванні з аміодароном може підвищуватися концентрація аміодарону в крові.

З клопідогрелем: можливе зниження ефективності клопідогрелю.

З декстрометорфаном: теоретично аміодарон може підвищувати концентрацію декстрометорфану в плазмі крові.

Передозування

При появі ознак передозування, як правило, досить знизити дозу препарату або тимчасово припинити його прийом.

У разі одночасного прийому високих доз можуть відзначатися порушення функції печінки, синусова брадикардія, зупинка серця, напади шлуночкової тахікардії, пароксизмальній тахікардії типу пірует. Можливо уповільнення AV-провідності, погіршення наявної серцевої недостатності.

Лікування: промивання шлунка і призначення активованого вугілля в разі, якщо препарат був прийнятий нещодавно. Специфічного антидоту немає. Аміодарон і його мегаболіти виводяться за допомогою діалізу. В інших випадках лікування симптоматичне. При розвитку брадикардії можливі призначення β-адреностимуляторов або установка кардіостимулятора, при тахікардії типу пірует - введення солей магнію або кардиостимуляция. З огляду на фармакокінетичний профіль аміодарону, рекомендується контролювати стан пацієнта (особливо серцеву діяльність) протягом тривалого часу. Аміодарон і його метаболіти виводяться при гемодіалізі.

Умови зберігання

При температурі не вище 30 °C.

Читати детальну інструкцію
Редакторська група
Дата створення: 31.03.2023
Дата оновлення: 03.10.2023
alert

Зверніть увагу

Опис препарату Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30 на цій сторінці є спрощеною версією від anc.ua Перед придбанням або використанням препарату, необхідно консультуватися з лікарем та ознайомитися з оригінальною інструкцією виробника.Інформація надана тільки для ознайомчих цілей і не має бути використана як керівництво до самолікування. Призначення препарату та його дозування може встановити тільки лікар

Поширені запитання

Яка ціна на Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30?

132.1 грн. - ціна в Аптеці Низьких Цін на Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30.

У чому особливості товару Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30?

Серцеві препарати Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30. Відноситься до Сердечные препараты

Яка діюча речовина Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30?

Діючі речовини у Ротаритмил таблетки 200 мг блистер №30 є Амиодарон.

Які відгуки у товару Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30?

Анастасія 1 Грудень 2023

Якісний сердечний препарат, який допомагає позбутися синдромів певних хвороб серця. Вживає дідусь, то йому допомагає.

Відгуки покупців про Ротаритміл таблетки 200 мг блістер №30

Avatar
Анастасія
2023-12-01 08:09:37

Якісний сердечний препарат, який допомагає позбутися синдромів певних хвороб серця. Вживає дідусь, то йому допомагає.

Переваги
Ефективний препарат
Недоліки
не помітила
Показати більше відгуків Показати більше відгуків

Наявність в найближчих аптеках

АНЦ
пр. В.Маяковського, 60/10, Київ
08:00 - 21:00

1 упаковок

АНЦ
вул. Тулузи, 3Б, Київ
08:00 - 21:00
ТОВ "АПТЕКА НИЗЬКИХ ЦІН ПЛЮС"
likomatЛікомат
Лікомат - це, як поштомат тільки в аптеці, що дозволяє вам забрати замовлення самостійно без черг

1 упаковок

Показати всі аптеки з наявністю