star_on

Як правильно зберігати та не пропускати прийом ліків?

Дата публікації: 29.03.2023

article page

Застосування ліків з вичерпаним терміном придатності (залежно від фармакологічної групи) може призвести до непередбачених побічних дій, завдати токсичного удару по печінці та різкого погіршення самопочуття. Нижче розповімо, на що варто звернути увагу під час зберігання і як не забувати про графік прийому ліків.

  1. Температура, згідно з рекомендацією лікарів і фармацевтів, при якій рекомендовано зберігати препарати - від 15 і не більше ніж 25 градусів Цельсія. 
  2. Завжди читайте спосіб зберігання, адже певні фармакологічні групи (гормональні, вакцини, інсулін і т.п.) обов'язково потрібно тримати в певному температурному режимі. Далеко не всі препарати можна зберігати при кімнатній температурі, а деякі потрібно тримати у холодильнику.
  3. Як правило, для більшості лікарських засобів передбачені такі рекомендації: зберігати їх потрібно в сухому та захищеному від світла місці, якомога далі від уваги дітей, опалювальних та нагрівальних приладів.
  4. Не викидайте упаковку, адже більшість виробників рекомендують зберігати ліки у ній. Термін придатності пропишіть маркером на упаковці або зробіть список з цією інформацією по всім препаратам і зберігайте її в аптечці.
  5. Потрібно позбутися від тих позицій в аптечці, які змінили колір чи консистенцію, навіть якщо термін придатності не минув. Не варто експериментувати зі своїм здоров'ям. 
  6. Розчини та ліки у флаконах потрібно тримати щільно закритими, тому що вони можуть вступати в реакцію з повітрям, виділяти леткі речовини і зрештою зіпсуватися.
  7. Не забувайте про те, що шприци та бинти також мають термін зберігання. Залежно від методів стерилізації та пакування: шприци можна зберігати від 3 до 5 років, а бинти 5-6 років.

Як за допомогою смартфона не пропускати прийом ліків та стежити за терміном придатності домашньої аптечки?

 

  1. Для користувачів оновленої IOS 16.0 у додатку «Здоров'я» з'явилася вкладка ліки. У ній самостійно можна скласти графік, отримувати нагадування та відстежувати прийом усіх препаратів в одному місці без встановлення додаткових застосунків.
  2. У додатку «Ліки контроль» в розділі домашня аптечка можна додати всі необхідні ліки та ввести строк придатності. В окремій вкладці «домашня аптечка» зручно буде вказано назву препаратів, виробника, інструкцію та їх закінчення терміну придатності.
  3. Встановіть додаток трекер-нагадування прийому ліків. Увійдіть до Google Play або App Store, введіть прийом ліків та виберіть за характеристиками зручний для вас варіант: MyTherapy, Meddify, Pillbox і т.п.
  4. Контролюйте залишок та термін придатності ліків в додатку «Аптека АНЦ». В розділі «моя аптечка» можна легко завантажити всі ліки (самостійно за назвою або швидко при скануванні штрих-коду), а додаток повідомить вам про закінчення терміну придатності та допоможе контролювати їх кількість. Купайте ліки до того, як вони закінчаться. 

Завантажуйте додаток «Аптека АНЦ»: Google Play та App Store.

Усі акції