Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Чи існує «чоловічий грип»

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Є стереотип, що чоловіки під час застуди чи грипу схильні перебільшувати симптоми захворювання. Тому вони потребують догляду начебто за дітьми.

Таку поведінку пояснює феномен - "чоловічий грип" (англійською "man flu"). Дослідники шукають наукову основу цього феномену. Адже деякі хвороби та стани дійсно відрізняються між чоловіками та жінками. Зокрема, біль за ішемічну хворобу серця ми відчуваємо по-різному — чоловіки, як правило, мають класичний «ударний» біль у грудях, а жінки частіше відчувають нетипові симптоми, такі як нудота чи задишка.

Поки великих репрезентативних досліджень, так само може бути із застудою та грипом, немає. У той же час є такі результати досліджень:

Жінки можуть мати іншу реакцію на вакцини, що захищають від грипу. У дослідженні щеплення від грипу викликало більше місцевих та системних реакцій та кращу імунну відповідь у жінок. Тестостерон може відігравати певну роль у цьому процесі, оскільки чоловіки з високим рівнем тестостерону мали більш низький рівень антитіл.
В одному з досліджень, у якому аналізували дані за 6 років — дорослі чоловіки мали більш високий ризик госпіталізації через грип, ніж жінки.
Було виявлено, що чоловіки частіше вмирають від грипу порівняно з жінками, незалежно від інших наявних захворювань.
В цілому вчені схиляються до того, що різниця у хворобі та відчутті симптомів може виникати через гормональні відмінності. Втім, ще потрібно багато досліджень, щоб краще дослідити ці відмінності та їх вплив на імунну систему.

Грип – серйозне захворювання. Дотримуйтесь простих правил, щоб захиститися від інфекції:

Вакцинуйтесь

Найкращий спосіб захисту від грипу та важких ускладнень – щорічна вакцинація. Вакцинуватись проти грипу не пізно протягом усього сезону грипу. 127000 Українці вже зробили це. Цього року є дві вакцини проти грипу: вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей від трьох років, а «Джіс Флю» — від шести місяців. Їх можна придбати в «Аптеці АНЦ».

Мийте руки і не торкайтеся обличчя

На руках дуже багато бактерій. Торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм, адже очі, рот і ніс для мікробів є чимось на кшталт вхідних дверей. Часте миття рук допоможе захиститись від мікробів.

Дотримуйтесь чистоти

Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі чи у навчальних закладах. Дбайте, щоб приміщення періодично провітрювалося.

Розвивайте корисні звички

Дбайте про здорове харчування, стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води.

Головне правило, якщо захворіли - залишайтеся вдома

Якщо захворів хтось поруч — уникайте контакту. Коли чхаєте або кашляєте, прикривайте одноразовою серветкою ніс і рот або хоча б намагайтеся чхати або кашляти у внутрішній бік ліктя.

Якщо захворіли – обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем. У жодному разі не призначайте самі собі антибіотики. Це дуже небезпечно.

Відповідно до матеріалів офіційного веб-сайту МОЗ України.