star_on

Статистика про куріння вейпу

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Чому всі масово заговорили про шкоду вейпів Перші тривожні сигнали з’явилися влітку 2019, а на сьогоднішній день виявлено смертельні випадки.

n

У штаті Іллінойс в серпні зафіксували перший випадок смерті від куріння вейпа – про це оголосив місцевий департамент охорони здоров’я ( IDPH). За даними відомства, чоловіка госпіталізували з важким респіраторним захворюванням після того, як він покурив електронну сигарету – до цього люди вмирали тільки від того, що пристрої вибухали. Про смерть ще однієї людини лікарі зі штату Орегон повідомили  5 вересня: за їхніми даними, житель штату, який помер в кінці липня від схожого захворювання, використовував електронний пристрій з рідиною для куріння, яка була куплена в офіційному ліцензованому магазині.

n

«Серйозність захворювання викликає тривогу, і ми повинні сказати, що використання електронних сигарет і вейпів може бути небезпечним», – заявив глава IDPH Нгозі Езіке (Ngozi Ezike). У лікарів поки немає визначення хвороби – тільки набір схожих симптомів, з якими звертаються пацієнти. Серед них: труднощі з диханням, біль в грудях, задишка, рідше – нудота і слабкість. З майже 200 випадків захворювання тільки 22 закінчилися госпіталізацією. Причина захворювання до цих пір не встановлена. Одна з висунутих раніше теорій – хвороба може бути пов’язана з так званої ліпоїдною пневмонією – через маслянисті субстанції в рідинах для вейпів.

n

Невстановлене захворювання, пов’язане з курінням вейпов, діагностовано в США вже у 1080 осіб, а кількість загиблих зросла до 18 осіб. Про це йдеться в звіті Центрів по контролю і профілактиці захворювань США (СDC). Усі пацієнті повідомили про вживання електронних сигарет або вейпів. Тиждень тому число хворих становила 805 осіб. Склад сумішей для вейпів і електронних сигарет може бути яким завгодно. Немає ніяких досліджень щодо безпеки їх використання для здоров’я.

Усі акції