star_on

Перший в світі антибіотик

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Історія першого в світі антибіотика.

n

Вчений і британський мікробіолог Александер Флемінг в 1928 році відкрив перший в світі антибіотик – пеніцилін, який змінив розвиток сучасної медицини. Чому це важливо, а відкриття антибіотика змінило світ Багато з тих, хто сумнівається в ефективності і агітує проти застосування антибіотиків просто не уявляють, що до його відкриття і застосування пеніциліну практично будь-яке інфекційне захворювання (менінгіт, гнійна ангіна, пневмонія тощо) означало неминучу загибель.

n

Перша світова війна продемонструвала уразливі місця медичної науки: велика кількість солдатів з інфекціями і інфікованим ранами гинули, навіть якщо проводилася їх повна хірургічна обробка. Флемінг почав шукати ліки, які могли б вбивати бактерії і допомогли б врятувати життя солдатам. Багато з його дослідів, яких він проводив велику безліч, не увінчалися успіхом. Але в 1928 після численних експериментів він зміг виділити в чистому вигляді речовину, яку назвав пеніцилін. Застосовувати на практиці його було проблематично, так як речовина залишалася нестабільною, але тим не менше він довів, що вона руйнує велику кількість найпоширеніших мікроорганізмів (стрептокок, стафілокок, дифтерійну паличку, збудника сибірської виразки і ін.). Саме це відкриття назавжди змінило хід розвитку медицини та мікробіології.

n

Відкриття пеніцилін стало поштовхом для подальшого розвитку мікробіології. Пеніцилін не застосовувався, так як було складно довести формулу до стійкого складу і застосовувати на війні. Однак два британських вчених Флорі і Чейн змогли виділити пеніцилін в чистому вигляді і створити ліки. Після експериментів була підібрана правильна доза, і в результаті препарат був готовий. З 1943 року почалося широке застосування пеніциліну для лікування інфекційних хвороб та ускладнень після поранень. В результаті всі троє – Флемінг, Флорі і Чейн в 1945 році отримали Нобелівську премію, а в 1950 році фармацевтичні кампанії почали його закупати у великих масштабах.

Усі акції