star_on

Менінгіт. Що потрібно знати

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Менінгіт – це запалення оболонок головного та спинного мозку, через який виникає набряк мозку і в результаті підвищується внутрішньочерепний тиск. Хвороба розвивається вкрай швидко і в деяких випадках призводить до смерті вже в першу добу після появи симптомів, а ще вона може викликати серйозне ураження мозку. Найчастіше причиною інфекції стає вірус, але викликати її можуть і бактерії, а іноді – грибки. У більшості випадків вірусний менінгіт виникає через ентеровірусів (пік їх поширення припадає на кінець літа і початок осені) і герпес-вірусів; бактеріальний – через менінгококів, пневмококів і гемофільної палички типу b. Деякі інші віруси і бактерії теж можуть викликати менінгіт, але трапляється це набагато рідше.

n

Як розпізнати менінгіт

n

Менінгіт підступний тим, що спочатку його симптоми можна запросто переплутати, наприклад, з симптомами грипу. При менінгіті піднімається температура, з’являється головний біль, підвищена чутливість до світла, стає важко нахилити голову. Часто бувають і додаткові симптоми, такі як нудота, блювання, сплутаність свідомості і висип на тілі.

n

Як передається менінгіт

n

Менінгококова інфекція, як і багато інших, передається повітряно-крапельним шляхом. Тобто для того, щоб людина заразилася, досить, щоб на нього просто чхнули. Тобто тепла шапка не є захисником від хвороби і менінгіт не з’явиться від того, якщо ви не встигли повністю висушити волосся перед виходом на вулицю.

n

Як не захворіти на менінгіт

n

Від менінгіту неможливо захиститися повністю, тому що до сих пір не від усіх збудників є вакцини. Так що залишається лише регулярно мити руки і робити все те, що потрібно робити для запобігання звичайної ГРВІ або грипу. Піклуйтеся про своє здоров’я.

Усі акції