star_on

Що робити при опіках від фосфору? Короткі інструкції.

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Фосфорні боєприпаси – тип займистих бомб, у яких міститься білий фосфор. Чим небезпечна ця речовина? Вона вкрай токсична для людини і спалахує від контакту з киснем. Крім цього це самозаймистий матеріал, температура горіння якого переважає 800 °C з масштабним рівнем розповсюдження.

МОЗ України нагадує правила домедичної допомоги у разі ураження фосфорними боєприпасами. Збережіть цей запис або запам'ятайте пункти нижче.

У випадку, якщо людина має фосфорні опіки:

1.Негайно залиште місце атаки і відразу викличте швидку.
2.Одягніть медичні рукавички і дуже акуратно зніміть з постраждалого весь одяг. Попадання фосфору на шкіру вкрай небезпечно і чіпати голими руками одяг із ним на поверхні заборонено.
3.Якщо на одязі видно частинки фосфору, то змийте їх чистою прохолодною водою.
4.Обробляйте рану тільки прохолодною водою. Після того, як ви зняли одяг, зробіть промивання і не використовуйте жодні інші розчини або мазі при опіках.
5.Уражену шкіру та частини тіла необхідно прикрити чистою вологою серветкою (бинтом, тканиною), попередньо змоченою холодною водою. Ароматизатори та спирт у вологих серветках можуть погіршити ситуацію.
6.Не залишайте потерпілого до приїзду медиків.

Якщо людина проковтнула або вдихнула білий фосфор:

1.Залиште місце атаки та негайно викличте швидку.
2.Якщо у потерпілого порушення дихального процесу, то допоможіть йому знайти зручне місце для полегшення дихання та циркуляції кисню. Намагайтеся акцентувати його увагу на вашому терміновому проханні, оскільки в паніці ситуація може погіршитися.
3.Потерпілому не потрібно провокувати блювоту і не давайте йому води, адже частинки білого фосфору можуть спричинити сильні опіки слизових оболонок, порожнини рота та шлунка.
4.Не залишайте потерпілого до приїзду медиків. Він повинен залишатися у вашому полі зору.

Перша допомога у разі потрапляння фосфору в очі:

1.Перемістіть в укриття і викличте швидку. Контролюйте переміщення потерпілого.
2.Потрібно промити очі великою кількістю чистої прохолодної води. Поясніть, що це варто робити щонайменше 15 хвилин.
3.Допоможіть потерпілому покласти на очі вологі холодні компреси (серветки, бинт, тканину). Цей етап допоможе уникнути повторного займання речовини.

Бережіть себе і своїх близьких!
 

Усі акції