star_on

Ефект плацебо

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Терміном ефект плацебо називають поліпшення самопочуття людини при прийомі препарату-«пустушки» і сам процес, коли пацієнт вірить в ефективну дію ліків, які не несуть в собі доказової користі. Крім прийому препарату, таким впливом може бути, наприклад, виконання деяких процедур, дій або вправ.

n

Принцип в тому, що незважаючи на повну відсутність будь-яких фармакологічних властивостей, після прийому плацебо нерідко з’являються реальні зміни стану і загального самопочуття пацієнта. Ці зміни називають ефектом плацебо, в основі якого – навіювання, психологічна зміна стану, а ступінь прояву залежить від рівня самонавіюванні пацієнта і обставин лікування.

n
n

В області медицини ефект плацево вперше було згадано в XVIII столітті і поширене до XX століття. Лікарі застосовували його «як вигадка на благо» для полегшення стану пацієнта. У 1785 році було визначено як «банальний метод або ліки», а в 1811 році було дано визначення «будь-які ліки, підібране для задоволення хворого, ніж для його користі». Іноді спостерігалося погіршення стану пацієнта, але «лікування» не можна було назвати безрезультатним. Плацебо було поширене в медицині до XX століття, лікарі його застосовували як «необхідну брехню» для полегшення стану хворого.

n
Усі акції