star_on

Доказова медицина

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Доказова медицина – глобальний тренд в сфері ЗОЖ. Що потрібно знати

n

Що таке доказова медицина Чому пацієнти стали довіряти перевіреним джерелами і науковим дослідженням більше, ніж рекомендаціям лікарів Чому останні пару років все активно про неї говорять Давайте разом розберемося в суті цього терміна.

n

До другої половини ХХ століття лікарі в питаннях діагностики і лікування хвороб спиралися на власний досвід і консультації з колегами. Однак були випадки, коли це призводило до страшних наслідків. Наприклад, на початку минулого століття психічні розлади лікували видаленням зубів, диацетилморфін був лікарським засобом і відпускався під торговою маркою героїн, а гнійна ангіна вважалась невиліковною. Сьогодні це здається сценою зі старого кіно, бо все змінилося з розвитком медицини і фармацевтики.

n

В середині 90-х років з’явився новий підхід до лікування та діагностики захворювань – evidence based medicine (медицина, заснована на доведеному). Що це змінило

n

Той чи інший метод діагностики або лікування повинен мати докази ефективності. Лікарі при цьому підході мають грунтуватися у своїй практиці, консультаціях та лікуванні на доведених фактах і наукових дослідженнях. Іншими словами evidence based medicine – це підхід в медицині, який спрямований на збір, аналітику і інтерпретацію наукової інформації. Методи лікування повинні нести найменший ризик і мати найбільшу ефективність для пацієнта.

n

Доказова медицина з’явилася не так давно, але вже активно набирає популярність як серед людей, які цікавляться темою здоров’я, так і лікарів, які хочуть підняти рівень кваліфікації. Подивимося, чи стане вона популярна в наступні 5 років, але не можна заперечувати очевидний факт: критичний підхід до свого здоров’я, який заснований на наукових доказах — є актуальным та найрозумнішим в сучасних реаліях медицини.

Усі акції