Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Чим запивати ліки, щоб не зробити гірше?

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Ліки будуть ефективними лише в тому випадку, якщо їх призначив лікар та використовують строго за інструкцією. Деякі препарати рекомендується приймати до їжі, інші – в процесі або після. Лікарі одноголосно погоджуються з тим, що найкраще запивати ліки водою. Це безпрограшний варіант, який підходить всім без винятку. Для повного засвоєння потрібно випити склянку чистої теплої води.

Що стосується інших «рідин», то важливо розуміти, що кожен напій має унікальні властивості, які можуть виявитися несумісними з конкретним лікарським засобом, який пацієнтові назначив лікар.

Грейпфрутовий сік

Таблетка, яка прийнята перорально, пройде довгий шлях крізь шлунково-кишковий тракт, комірну вену, печінку та лише потім потрапить в загальний кровотік організму. Всі ці етапи мають злегка «знешкодити» препарат – довести його до стану, який є корисним для одужання людини. Доведено, що фуранокумаріни (активні речовини) з грейпфрута та гірких цитрусових здатні в кілька разів підсилити дію ліків, оскільки погано впливають на одну з систем «знешкодження» препаратів – активні цитохроми з кишківника. 

Не рекомендується запивати грейпфрутовим соком лікарські засоби наступних груп:

  • статини (знижують рівень холестерину);
  • протиінфекційні засоби;
  • антидепресанти;
  • антикоагулянти;
  • знеболювальні засоби;
  • препарати для стимулювання еректильної функції;
  • регулятори тиску та ритму серцебиття.

Якщо запити грейпфрутовим соком всього 1 таблетку, то вона практично безперешкодно потрапить в кров, а її дія буде багаторазово посилена. Такий ефект би спричинили 3-5 таблеток.

Чай

Улюблений багатьма напій – чай, містить у великій кількості танін. Це активна речовина, яка впливає на швидкість всмоктування лікарських засобів. Якщо запивати чаєм антидепресанти, чай може викликати перезбудження нервової системи. При прийомі оральних контрацептивів цей напій навпаки може знизити ефективність таблеток. Також не рекомендується запивати цим напоєм ліки для серця або шлунка.

Кава

Кофеїн, що міститься в каві, має тонізувальний і сечогінний ефект. Якщо запити ліки ковтком американо, то препарат виведеться з організму швидше, ніж необхідно, або ж надасть сильніший ефект на організм. Заборонено поєднувати каву та ефедрин або болезаспокійливі, оскільки це призводить до великих навантажень на серце.

Молоко

Деякі лікарські засоби навіть потрібно запивати молоком. Сюди відносяться препарати калію та вітаміни. У такій компанії активні речовини з ліків засвоюються набагато ефективніше. Але антибіотики тетрациклінової групи (широкого спектра дії) краще молоком не запивати. Належність ліків до зазначеної групи можна дізнатися, коли уважно прочитаєте інструкцію. Такі активні речовини як доксициклін, метациклін, міноціклін, окситетрациклін, тігеціклін і тетрациклін в поєднанні з молоком працюють гірше.

Алкоголь

Швидкість всмоктування препаратів в тонкому кишківникові на тлі вживання алкоголю значно зростає. Лікарі настійно рекомендують обмежити прийом спиртного на під час лікування. Особливу строгість потрібно проявити при використанні антибіотиків, антидепресантів, жарознижувальних засобів та анальгетиків.

Компот або кисіль

Фруктові кислоти, що містяться в киселях і компотах, можуть знижувати фармакологічний ефект від прийому ліків. Це стосується препаратів від гіпертонії й печії.

Але в певних ситуаціях лікарі можуть радити кисіль для прийому ліків. Це стосується пацієнтів з діагностованою виразкою або гастритом. Кисіль в їхньому випадку буде м'яко огортати стінки шлунка, знижуючи ефект подразнення від препаратів. Але лікувальну дію також буде трохи зменшено, тому лікар скоректує дозування.

Газовані напої

Солодкі газовані напої некорисні самі по собі. Вони дратують чутливу слизову шлунково-кишкового тракту, провокують нудоту, метеоризм і здуття. Запивати ліки «шипучками» не рекомендується категорично.

Що ще не можна змішувати

  • енергетики та препарати від нежитю (екстракт гуарани звужує судини сам по собі);
  • аспірин і вишневий сік (в натуральному вишневому сокові містяться ті ж речовини, що і в аспірині – саліцилати);
  • антидепресанти й відвар звіробою (препарати з групи інгібіторів МАО в поєднанні з настоєм трави діють сильніше, що веде до ниркової недостатності й проблем з серцем);
  • парацетамол й напої від застуди (в розчинних напоях вже є парацетамол).

Чиста кип'ячена вода кімнатної температури – найкращий варіант з усіх, що тільки можна знайти. Якщо знаходитесь в дорозі, можна обрати воду в пляшках без газу. Не варто економити рідину, запиваючи таблетки. На 1 таблетку потрібно не менш, ніж половина склянки. Двох ковтків, як це робить більшість людей, недостатньо.