Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Що робити, якщо ... у воді звело ногу

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Найчастіше люди проводять відпустку на курортах, зокрема, де є море. Використання сонцезахисних засобів та вміння плавати – запорука приємного та безпечного відпочинку. і якщо проблем з придбанням різних кремів проти засмаги і панамок не повинно бути, то навчитися плавати дано не кожному. Хтось боїться води або хвиль, комусь вода в морі здається надмірно холодною на глибині, не важливо, головне — дотримуватись підвищеної обережності при знаходженні у воді. Насправді, проблеми та неприємності можуть зазнати люди, які чудово почуваються у воді і вміють плавати. Наприклад, переохолодження та різке мимовільне скорочення м'язів - судоми.

Основна причина судом – різка зміна температури тіла та навколишнього простору (води та повітря), ігнорування процедур, спрямованих на розігрів м'язів, зв'язок, організму в цілому – зарядка та розтирання. Кращі умови для перебування у воді наступають при її температурі близько 17-20 градусів за Цельсієм, у безхмарну та безвітряну погоду.

Якщо під час перебування у воді (найчастіше при запливі з мілини на глибину) ви відчули, як звело спазмом частину тіла, постарайтеся якнайшвидше вийти на сушу. Якщо Ви далеко від берега, шукайте мілину. При її відсутності постарайтеся максимально швидко скоротити м'яз, що скрутився в судомі, перевернувшись на спину (при запливі спиною вниз, перевернуться на живіт). Зміна положення допоможе позитивній зміні температури.

Тепер детально про кожен м'яз. Всі наведені рухи тіла найзручніше виконувати, лежачи на спині. Намагайтеся глибоко дихати, не панікуйте. Періодично відпочивайте, перекинувшись на спину. У такому положенні знаходиться найбезпечніше і менша можливість наковтатися води. Якщо звело руку в пензлі, необхідно зігнути долоню в кулак, скоротити руку в ліктьовому суглобі і різко відкинути її назад. При спазмі литкового м'яза потрібно, зігнувшись в тулубі, обхопити стопу зведеної ноги руками і потягнути стопу на себе. Якщо звело м'язи стегна, потрібно обхопити ногу рукою із зовнішнього боку трохи нижче гомілки біля самої кісточки, після зігнути ногу в коліні і потягнути рукою назад до спини. Не робіть занадто різких рухів, щоб уникнути розтягувань і вивихів.

Якщо при боротьбі з судомою ви вибилися з сил, постарайтеся відпочити лежачи на спині, якщо ви відчуваєте холод або оніміння кінцівок, спробуйте звернути на себе увагу людей, що знаходяться у воді або на березі.

«Аптека АНЦ» настійно рекомендує не запливати на далекі відстані, якщо є почуття втоми, стривоженості, невпевненості, мало досвіду. Купайтеся у спеціально відведених місцях для купання, межі яких позначені буйками та канатами. Якщо ви маєте досвід запливів на далекі дистанції, незайвим буде приколоти шпильку до купального костюма, шпильку до волосся - при спазмах можна акуратно вколоти місце, яке звела судома, це може допомогти в ситуації, що виникла.