star_on

Алкоголь з антибіотиками

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Про несумісність алкоголю c лікарськими препаратами ходять легенди. Багатьом здається, що поєднувати медичний препарат і спиртне досить шкідливо для нашого здоров’я і більшість з нас дотримуються і розділяють цю думку. Чи так це насправді Давайте разом розберемося.

n

Коли мова заходить про сумісність ліків з алкоголем дуже важливо розуміти групу препаратів. Наприклад, антибіотики. Насправді антибіотики – великий клас лікарських препаратів, і алкоголь під забороною лише лише для деяких з них. Так, випивка в поєднанні з прийомом метронідазолу може призвести до головного болю, нудоти і блювоти (правда, великі дози алкоголю здатні на ці ефекти і без антибіотиків). Лінезолід, прийнятий з вином або пивом, може викликати небезпечне підвищення артеріального тиску.

n

Потрібно пам’ятати, що і ліки, і алкоголь змушують печінку активніше працювати – і краще не перевантажувати цінний орган. Руйнівним для печінки вважається поєднання препарату для лікування туберкульозу – ізоніазид – з алкогольними напоями. Інші діючі речовини антибіотиків не мають строгих протипоказань щодо алкоголю, хоча інфекційні хвороби, діарея, гарячка, сильний головний біль і алкоголь не схожі на здорову комбінацію. Тому варто пам’ятати, що не всі антибіотики несумісні з алкоголем, але найкраще по можливості утриматися від їх спільного прийому.

Усі акції