Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Актуальна тема: різниця між антибіотиками і противірусними препаратами

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Антибіотик (“проти життя”) отримав свою назву від давньогрецького – ἀντί «проти» + βίος «життя». Відповідно, антибіотик передбачає собою створення перешкод у розвитку “поганих” бактерій. Але дія антибіотиків поширюється як на “погані”, так і на “хороші” (адже для нормального функціонування нашого організму в цілому нам допомагають величезна кількість різноманітних мікроорганізмів, в процентному співвідношенні, кількість патогенних ( “поганих”) не перевищує 5% від загальної кількості мікроорганізмів, що населяють нас).

Антибіотики впливають на наш організм по різному. Одні з них пригнічують розмноження бактерій, не викликаючи їх загибель. Наприклад, такі медичні препарати, як Спіраміцин, Еритроміцин тощо, не нищать бактерії, а просто перешкоджають їх подальшому розмноженню (з пригніченими бактеріями наш організм в силах впоратися сам), а засоби, Амоксиклав , Флемоксин тощо, сприяють повному знищенню мікроорганізмів.

Противірусні препарати, відповідно, впливають тільки на вірусні агенти, які не є клітинами. На мікроорганізми (бактерії), противірусні засоби не здійснюють реакції. В основному такі препарати засновані на синтетичному інтерфероні (інтерферон – це білкова молекула, яка забезпечує противірусний імунітет).

Антибіотики і противірусні засоби (ПЗ) варто використовувати тільки за призначенням лікаря, адже з багатьма легкими недугами і застудою, наш організм справляється сам, якщо дотримуватися правильного харчування і активних фізичних навантажень.


Далі наведено невеликий список захворювань, при яких можливе призначення антибіотиків і ПЗ вашим лікуючим лікарем:

  1. запалення легенів,
  2. нирок,
  3. сечового міхура,
  4. кишечника (пневмонія, пієлонефрит, цистит, коліт відповідно);
  5. виразка шлунка,
  6. дванадцятипалої кишки (бактерія “Хелікобактер пілорі”) тощо.

Ще одна разюча відмінність ПЗ від антибіотиків – останні можна призначити в якості профілактики захворювання (лікарем), а ПЗ призначаються вже інфікованих організму. Найчастіше захворювання (інфекція) це ГРВІ.

Для одночасного застосування ПЗ і антибіотиків існують чіткі свідчення. Це початкове зараження, при якому імунітет не справляється і це, в свою чергу, створює умови для активації умовнопатогенної мікрофлори. Таке буває при ГРВІ, на тлі яких розвивається вторинна бактеріальна пневмонія. Аналогічна ситуація спостерігається і при ВІЛ-інфекції, яка стимулює розвиток бактеріальних захворювань.

Вам також буде цікаво дізнатися про роль фармацевта в аптеці.