star_on

Сил більше немає, але до відпустки ще далеко. Що робити

Дата публікации: 27.03.2023

article page

Як розслабитися в робочій обстановці

n

Необхідно знайти баланс між роботою та особистим життям. Не думайте про справи поза робочих годин. Ігноруйте листи робочої пошти, повідомлення месенджерів (принаймні ті, які можуть почекати “до завтра”). Статистика говорить, ці прості дії зменшують ризик “перегорання”. Переробки сверхнорми, виконання декількох завдань одночасно, робота без вихідних – все це призводить до перевтоми, виснаження і роздратованості. “Режим багатозадачності”

n

на практиці забирає набагато більше часу, ніж почергове, поступове виконання завдань, і з більшою ймовірністю призводить до помилок.

n

Як повернути зосередженість і уважність

n

Необхідно розвантажитися, звільнити розум від надлишку інформації, непотрібної і маловажной. Простий спосіб – вимкніть непотрібні повідомлення, нагадування, будильники, даремні групові чати (на поточний момент часу). У вихідні – виділіть кілька годин і повністю вимкніть електронні пристрої, відпочиньте ментально. У цьому відмінно допоможе комплексупражненій йоги.

n

Як впоратися з навалилася втомою

n

Потрібно розписати план дій на день, тиждень, місяць. Розставте пріоритети на кожну подію в нотатках. Узгодьте всі дії з кимось, наприклад, з напарником або начальством. Якщо втома неухильно дає про себе знати – слід призначити зустріч з психотерапевтом.

n

Що робити, коли хочеться лягти і не вставати

n

Попросіть домочадців тимчасово взяти на себе ваші домашні обов’язки. Наприклад, мийку посуду, винесення сміття (хоча прогулянка, навіть коротка, до сміттєвого контейнера, може піти вам на користь :), закупівлю продуктів і т.п. Якщо немає такої можливості – заздалегідь заплануйте домашні справи на тиждень або виконайте їх так, щоб на тривалий час не було потреби виконувати ту чи іншу дію, “Аптека АНЦ” вже міркувала на цю тему. Якщо вийде скласти і виконати такий план, більшу частину вечора після роботи, ви зможете відпочивати, не замислюючись про домашні обов’язки.

n

Стало легше, але не повністю, що ще

n

Варто пам’ятати про здоровий, повноцінний сон. Намагайтеся лягати і вставати щодня в один і той же час. Спати потрібно в провітрюваному (відкрийте вікна або залиште відкритими на 30 хвилин до сну), темному приміщенні (закрийте шторами вікно або лягаєте спати в спеціальній масці), позбудьтеся від сторонніх звуків (закрийте двері / вікна, використовуйте беруші) Скоротіть споживання алкоголю і тютюнових виробів , кофеиносодержащих продуктів – бажано до нуля. Уникайте використання електронних пристроїв перед сном.

n

Рекомендації щодо прийому їжі і фізичним навантаженням

n

Намагайтеся харчуватися різноманітно і збалансовано – споживайте достатню кількість овочів, фруктів, горіхів. Кількість вуглеводомістких їжі повинно містити приблизно 80% від усього прийому їжі. Але не включайте сюди рафіновані (оброблені продукти) – вони якраз і викликають відчуття втоми, незадоволеності (після короткострокової і оманливої ​​життєрадісності).

n

ВООЗ рекомендує такий режим харчування, в якому вільні цукру становлять не більше 10% загальної калорійності в день, а краще – менше 5%. Для вегетаріанців існують окремі рекомендації. Почитати докладніше про збалансоване харчування можна тут.

n

Не варто уникати занять спортом – “Аптека АНЦ” не раз писала, що регулярні фізичні навантаження позитивно впливають на настрій і самопочуття. Не обов’язково перевантажувати себе виснажливими тренуваннями, головне не кількість, а якість і регулярність. Всього 30-60 хвилин в день (можна розбити на ранок і вечір) фізичних навантажень (велика кількість відеороликів на ютубі пропонують комплексні навантаження на всі м’язи тіла) допоможуть відчувати себе відпочив і повним енергії і сил.

n

Спробуйте влаштувати собі маленький відпустку без відпустки.

n

На вихідних можна поїхати за місто, виїхати на природу, відвідати різні місця, спеціально обладнані під повноцінний відпочинок. Такі емоційні розвантаження насправді можуть допомогти “протягнути” до відпустки без втрат радості до життя. А повноцінну відпустку можна спланувати – щоб відпустка пройшла на “5” і без непотрібних пригод, необхідно створити чітко спланований список потрібних речей і справ до виконання.

n

З “Аптекою АНЦ” дізнаємося про рекомендації здорового харчування від ВООЗ

Все акции