Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЖОВТЯНИЦЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЖОВТЯНИЦЯ

Жовтяниця

Жовтяницею називають один з провідних симптомів ураження гепатобіліарної системи, який проявляється патологічним фарбуванням шкіри і слизових оболонок в жовтий колір. Причиною цього є підвищення концентрації білірубіну в крові і тканинах — гіпербілірубінемія різного генезу. Для того, щоб жовтяниця стала зовні помітною, кількість білірубіну має становити не менше 2-3 мг / дл (або 34-51 мкмоль / л).

Ключові ознаки

Для жовтяниці характерне в першу чергу фарбування шкірних покривів, слизових оболонок і білків очей в жовтий колір. У різних випадках інтенсивність жовтяниці може мати відчутні відмінності. Якщо при легкій гіпербілірубінемії шкіра частіше набуває блідо-жовтого відтінку, то при значному підвищенні білірубіну вона може ставати шафраново-помаранчевою.

Жовтяниця, викликана ураженням печінки і жовчовивідних шляхів, зазвичай супроводжується зміною забарвлення сечі — та набуває темного, коричневого кольору. При механічній жовтяниці, викликаній обструкцією жовчовивідних шляхів, у хворих також спостерігається знебарвлення калу. Причиною цього є недостатнє надходження жовчі в шлунково-кишковий тракт. При гемолітичній жовтяниці кал, навпаки, набуває темно-коричневого відтінку через надлишок в ньому жовчного пігменту (стеркобіліну).

Гемолітична жовтяниця

До гемолітичних відносяться жовтяниці, не пов'язані з хворобами печінки. Вони виникають або в результаті підвищеного утворення білірубіну, або внаслідок гемолізу еритроцитів (патологічного руйнування клітин крові в кровоносному руслі).

Гемоліз еритроцитів найчастіше буває викликаний:

  • спадковими захворюваннями;
  • інтоксикаціями і деякими інфекціями
  • переливанням несумісної з групової приналежності крові;
  • потраплянням в організм гемолітичних отрут (зміїної отрути, миш'яку, фенілгідрозину і т.д.).

Для гемолітичних жовтяниць характерно підвищення непрямої (некон'югованії) фракції білірубіну.

Паренхіматозна жовтяниця

Печінкова (або справжня) жовтяниця розвивається внаслідок пошкодження паренхіми — функціонуючої тканини печінки. Вона є типовою ознакою вірусних гепатитів, паразитарних інвазій, сепсису, печінкових інтоксикацій і т.д. Для паренхіматозної жовтяниці типовим є підвищення рівнів одночасно кон'югованого і некон'югованого білірубіну в крові.

Механічна жовтяниця

Даний вид жовтяниці розвивається через порушення виділення жовчі з печінки в тонкий кишечник. Причиною найчастіше є закупорка жовчовивідних шляхів жовчними каменями при жовчнокам'яній хворобі. При механічних жовтяниці у хворих виявляється підвищений рівень прямого (кон'югованого) білірубіну. Кал при цьому знебарвлений, а сеча — коричневого кольору.

Диференціальна діагностика

Для того, щоб розрізнити різні види жовтяниці, хворим роблять загальний і біохімічний аналізи крові. На підставі їх результатів, а також супутніх симптомів, можна легко визначити вид жовтяниці, яка є у хворого. Потім пацієнтові призначають додаткові дослідження, що дозволяють уточнити діагноз і визначити точну причину проблеми. І лише після цього визначаються з тактикою лікування, підбираючи хворому оптимальну схему терапії.