Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВИДАЛЕННЯ ЗУБНОГО КАМЕНЮ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВИДАЛЕННЯ ЗУБНОГО КАМЕНЮ

Видалення зубного каменю

Зубним каменем називають затверділий наліт жовтувато-коричневого кольору, який виникає на коренях та шийці зуба. Утворення цього нальоту представляє косметологічну проблему, а також сприяє розвитку патологій, які можуть спровокувати розвиток захворювань ротової порожнини і зрештою навіть призвести до втрати зуба. Найчастіше на тлі зубного каменю розвиваються карієс, гінгівіт та пародонтит.

Причини появи зубного каменю

Сировиною для зубного каменю стає зубний наліт, слиз, частинки їжі, які під впливом слинимінералізуються. Вважається, що зубний камінь є у 80% дорослих людей. Найчастіше він утворюється в місцях, куди складно «дістатись» за допомогою зубної щітки й може розвинутись навіть у людей, які регулярно приділяють час гігієні ротової порожнини.

Серед причин формування зубного каменю:

  • неправильна гігієна ротової порожнини,
  • порушення в обміні солей в організмі, що позначається на складі слини,
  • надто довге використання однієї зубної щітки,
  • застосування занадто м'якої їжі, яка не повністю зчищає наліт із зубів,
  • використання зубних паст поганої якості.

Також зубний камінь частіше утворюється за наявності травм зубів, їх неправильної будови, при хворобах травлення, курінні та надто довгому вживанні антибіотиків.

Ознаки зубного каменю

Характерна ознака появи зубного каменю – темна смуга на зубі коричневого кольору. Спочатку вона утворюється довкола шийки зуба. Потім може поширюватись і вище. При цьому може з'являтися неприємний запах із рота, ясна можуть почати кровоточити.

За місцем розташування виділяютьнад'ясенний тапід‘ясенний зубний камінь.

  • Над'ясенний ми бачимо неозброєним оком, оскільки він розташований над яснами.
  • Під'ясенний знаходиться в пародонтальних кишенях, тому може залишатися непомітним.

Місця, де зазвичай виявляється зубний камінь:

  • на внутрішній стороні зубів,
  • збоку, де зуби прилягають один до одного,
  • у пародонтальних кишенях,
  • там, де прикріплюються імпланти,
  • у віддалених місцях, наприклад, біля основи зубів мудрості.

Якщо із зубним каменем нічого не робити, то може розвинутися гінгівіт, карієс, пародонтит. Без лікування урешті-решт це може призвести до необхідності видалення зуба.

Лікування зубного каменю

Зубний камінь обов'язково необхідно регулярно видаляти. Але якщо із зубним нальотом можна боротися самостійно, то для видалення зубного каменю знадобиться допомога стоматолога.

Для усунення зубного каменю використовують найчастіше: ультразвук чи лазер.

У процесі ультразвукового чищення на спеціальний наконечник апарату подається вода. Під впливом ультразвуку вона спінюється і завдяки цьому відбувається очищення зуба від зубного нальоту.

Також для видалення зубного каменю використовується апарат Air-Flow. В цьому випадку на зуб під напором спрямовується суміш води, повітря та абразивної речовини.

Усунення зубного каменю за допомогою лазера дозволяє діставатися важкодоступних місць, ефективно чистити пародонтальні кишені.

Всі перераховані вище методики безболісні, але в деяких випадках можуть виникати дискомфортні відчуття. Після того як чистка зубів від каменю була проведена, наносяться спеціальні фторвмісні лаки. Вони забезпечують ремінералізацію та усувають підвищену чутливість зубів після процедури.

Щорічно необхідно відвідувати стоматолога для огляду ротової порожнини, і, якщо з’явився зубний камінь – видаляти його. А щоб його утворення не було занадто швидким, потрібно дотримуватися всіх гігієнічних процедур, вибирати хорошу зубну щітку та якісну зубну пасту.