Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВОВЧА ПАЩА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВОВЧА ПАЩА

Вовча паща

Вовча паща (ущелина неба) – це вроджена аномалія, при якій у тканинах неба є ущелина – отвір між носовою та ротовою порожнинами. Це вада народження, яка виявляється досить часто. Вона заважає дитині нормально дихати та харчуватися, при зростанні призводить до порушень у формуванні мови та слуху.

Цей стан потребує хірургічного лікування. За допомогою спеціальної пластики можна усунути дефект та відновити нормальну анатомічну будову носоглотки дитини.

Причини розвитку вовчої пащі

Небо – це своєрідний бар'єр, який поділяє ніс та рот. Розрізняють тверде небо, що має кісткову структуру, та м'яке небо, що складається з м'язів та залоз. Розщеплення піднебіння може бути повним і неповним, одностороннім та двостороннім.

Ця аномалія розвитку формується під час вагітності протягом перших місяців. Але виявити її можна за допомогою ультразвукової діагностики плода лише на пізніх стадіях.

Причиною появи вовчої пащі називають генетичну складову. Виявлено ген, який відповідає за розвиток цієї аномалії будови.

Серед чинників, що сприяють змінам на генетичному рівні: вживання матір'ю під час вагітності алкоголю, наркотиків. Також впливають гіпоксія плода, вплив пестицидів, несприятлива екологічна ситуація. Крім того, збільшити ймовірність формування цієї аномалії у плода можуть нестача фолієвої кислоти, тяжкий токсикоз, ожиріння жінки.

Часто вовча паща поєднується із заячою губою – це також вроджений дефект, при якому виникає ущелина верхньої губи.

Прояви вовчої пащі

Наявність аномалії під назвою «вовча паща» видно неозброєним оком відразу при народженні. Дитині з такою патологією складно дихати, вона не може нормально смоктати і їсти. Неправильно сформоване небо призводить до того, що їжа та вода потрапляє у ніс. Тому дитину доводиться годувати за допомогою спеціальних пристроїв.

Також цей дефект будови піднебіння заважає нормальному розвитку мови та слуху. Зазвичай у дітей із вовчою пащею криві зуби, неправильний прикус. Часто розвиваються отити, синусити.

Такі діти зазвичай нормально розвиваються розумово, але часто переживають психоемоційну травму через свій стан.

Тому, коли дитина народжується з вовчою пащею, лікарі рекомендують обов'язково провести пластику та усунути аномалію.

Лікування вовчої пащі

Лікування вовчої пащі винятково хірургічне. Під час операції робиться пластика верхнього піднебіння та усувається отвір між ротовою та носовою порожниною також відновлюється цілісність верхньої губи.

Зазвичай робиться кілька операцій. Це може бути 2-6 самостійних хірургічних втручань. Перша операція може призначатися вже у віці 6 місяців, а остаточно пластика завершується до 6 років дитини.

Операція з корекції ущелини піднебіння називається уранопластика. Якщо необхідно відновлювати верхню губу, роблять також хейлопластику. На сьогоднішні є кілька оперативних методик, які дозволяють ефективно усунути ущелину верхнього піднебіння, сформувати у дитини анатомічно нормальну структуру.

Після хірургічного втручання у період післяопераційного відновлення призначається консервативне лікування, яке включає антибіотики, знеболювальні, фізіотерапевтичні процедури.

Після операції залишається рубець на місці хірургічного втручання, проте сучасні хірурги можуть зробити його малопомітним.