Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПОДРЯПИНИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПОДРЯПИНИ

Подряпини

Подряпини являють собой вузькі лінійні пошкодження шкірних покривів, що не несуть серйозної загрози здоров'ю та життю людини. Їх легко можна отримати в повсякденному житті, при виконанні роботи по дому, догляді за рослинами, збиранні врожаю, виїздах на природу або заняттях активними видами спорту.

Незважаючи на те, що подряпини є досить нешкідливим видом травм, навіть вони можуть викликати серйозні наслідки. Особливо в тому випадку, якщо потерпілому не була надана належна перша допомога.

Причини

Зазвичай причиною утворення подряпин є механічна дія колючого предмета, який рухається по дотичній щодо поверхні шкіри і злегка тисне на неї. Як правило, при цьому страждають лише поверхневі шари шкірних покривів — епітеліальний і частково дермальний. У більшості випадків пошкодження відбувається як би «пунктирно».

Подряпати шкіру можна при необережному поводженні з ножем, склом або трісками дерева, ходьбі босоніж і т.д. Подряпини не слід плутати з рваними ранами, для яких характерне пошкодження не тільки шкіри, але і розташованих під нею підшкірно-жирової клітковини і м'яких тканин. На відміну від подряпин, рани гояться значно довше і часто залишають після себе рубці.

Симптоми

Оскільки поверхневі шари шкіри мають велику кількість нервових закінчень, для подряпин характерна поява інтенсивних больових відчуттів. А так як при поверхневих травмах кровоносні судини і капіляри залишаються неушкодженими, на поверхні подряпин зазвичай виступають лише поодинокі крапельки лімфи, що нагадують жовтувату «росу». Кров якщо і з'являється, то в невеликій кількості, а кровотеча зупиняється самостійно.

Можливі ризики

Небезпеку можуть представляти подряпини, нанесені іржавими цвяхами або предметами побуту, а також забруднені землею чи сміттям. Вони можуть загноїтися або, в разі потрапляння правцевої палички, спровокувати розвиток правця. Тому з такими подряпинами не слід жартувати, а в разі їх утворення краще якомога швидше звертатися за медичною допомогою.

Перша допомога і лікування

Свіжу подряпину в першу чергу слід очистити від видимих ​​забруднень і промити, використовуючи охолоджену кип'ячену воду з милом (антибактеріальним, дитячим або рідким туалетним). Після цього місце ушкодження потрібно промокнути чистою, бажано стерильною, марлевою серветкою. Потім ранку буде корисно обробити антисептиком — розчином перекису водню або перманганату калію. Це допоможе уникнути інфікування і багатьох пов'язаних з цим проблем.

Надалі поверхню подряпини можна змащувати спеціальними кремами і мазями, які прискорюють загоєння і надають регенеруючу дію. Також на ранку можна наклеїти антибактеріальний пластир або накласти стерильну пов'язку. А якщо всередину рани потрапила земля або потерпілий раніше не був щеплений від правця, необхідно негайно звернутися до лікарні для введення протиправцевої сироватки.

Як правило, більшість подряпин заживає самостійно. Однак при розвитку ускладнень хворому може знадобитися спеціалізована допомога. До лікаря потрібно звертатися в тому випадку, якщо подряпина почала гноїтися або навколо неї з'явилося почервоніння, набряк і гіперемія шкіри.