Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СТЕГНОВА ГРИЖА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СТЕГНОВА ГРИЖА

Стегнова грижа

Стегнова грижа - це випинання, яке утворюється в області пахвинної лінії, коли частина кишківника випадає за межі черевної порожнини через стегнове кільце. При цьому можливі тягнучі болі. Якщо стегнова грижа утискається, це може призводити до сильних нападів болю, запальних процесів, кишкової непрохідності.

Стегнова грижа частіше виникає у жінок, що пов'язано з особливостями анатомічної будови жіночого тіла. Лікування стегнової грижі винятково хірургічне.

Причини утворення стегнової грижі

Спровокувати формування черевної грижі може послаблення черевної стінки. Таке ослаблення може виникнути на тлі:

  • Травм живота, які ушкоджують черевну стінку,
  • Різкого схуднення,
  • Анатомічних особливостей,
  • Багаторазових вагітностей.

Стегнова грижа може розвинутися в ситуаціях, коли сильно підвищується внутрішньочеревний тиск, наприклад, при сильному надсадному кашлі, сильних запорах та сильних потугах при дефекації, затяжних пологах, піднятті важких речей.

Види стегнових гриж

Стегнові грижі можуть бути односторонніми або двосторонніми. Можуть бути вправними (коли випинання можна легко помістити назад) та невправними.

Також може бути защемлена стегнова грижа. Коли виникає утиск грижі, відбувається здавлювання грижового мішка, що може викликати сильні болі. Утиск стегнової грижі досить небезпечний, оскільки може призвести до таких ускладнень як кишкова непрохідність, перитоніт.

Симптоми стегнової грижі

Іноді на початкових стадіях стегнова грижа не демонструє жодних симптомів. Однак частіше її можна помітити навіть візуально - це невелике випинання в області пахвинної складки, яке видно неозброєним оком, коли людина перебуває у вертикальному положенні або тужиться.

Характерна симптоматика стегнової грижі:

  • Біль у паховій зоні ліворуч або праворуч залежно від її місцезнаходження.
  • Відчуття, що в області паху є щось стороннє.
  • Дискомфорт та біль у паху під час ходьби та інших фізичних навантажень.

Стегнова грижа може запалюватися і защемлюватися. Запалення може перерости у перитоніт. На тлі затискання може виникнути некроз тканин та розвинутися кишкова непрохідність. Щоб не допустити цього, при підозрі на грижу, потрібно обов'язково відвідати лікаря.

Діагностика стегнової грижі

Для діагностики грижі слід звернутися до хірурга. Лікар розпитає про симптоми, проведе огляд, пальпує область розташування грижі. Як правило, цього достатньо, щоб поставити діагноз «стегнова грижа».

Для підтвердження діагнозу, а також для з'ясування, що знаходиться в грижовому мішку, робиться УЗД грижі. Також за потреби може призначатися іригоскопія та інші додаткові обстеження.

Лікування стегнової грижі

Усунути стегнову грижу консервативними методами неможливо. Але як тимчасова допомога можуть застосовуватися медикаментозні засоби: знеболювальні, нестероїдні протизапальні засоби, антибактеріальні препарати.

Ефективне лікування полягає у застосуванні виключно хірургічних методів. Сьогодні є багато хірургічних технік, які можуть застосовуватися для усунення грижі, але перевага надається малоінвазивним з імплантацією сітчастих протезів. Малоінвазивність процедур дозволяє мінімально травмувати здорові тканини та забезпечує швидке відновлення після операції. А застосування сітчастих протезів значно підвищує надійність операції та зводить до мінімуму ймовірність розвитку рецидиву.