Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ШИЗОФРЕНІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ШИЗОФРЕНІЯ

Шизофренія

Під шизофренією розуміють психічний розлад, при якому спостерігаються порушення сприйняття, мислення та емоційних реакцій. Найчастіше шизофренія супроводжується різними формами марення, слуховими галюцинаціями, розладами мислення та проблемним співіснуванням з іншими людьми.

Схильність до шизофренії характерна однаково, як для жінок, так і для чоловіків, може супроводжуватися алкоголізмом, наркоманією, депресіями. Також шизофренія може стати причиною суїциду. Діагностикою та лікуванням шизофренії займаються психіатри.

Причини виникнення шизофренії

Серед причин розвитку шизофренії найчастіше вказують такі внутрішні чинники, як спадковість та аномалії структури головного мозку. Зараз активно вивчається роль порушення роботи нейромедіаторів, як причини розвитку шизофренії.

Однією з можливих причин розвитку патології називають також інфекційні захворювання, що були пережиті у внутрішньоутробному періоді розвитку, важкі пологи. Серед чинників, які сприяють розвитку цього психічного розладу, вказують також особливості виховання та соціальні умови.

Найчастіше шизофренію супроводжують такі шкідливі звички як алкоголізм, наркоманія, вживання галюциногенних препаратів, які можуть спровокувати активізацію патології. Але є думка, що шкідливі уподобання розвиваються вже після появи перших симптомів шизофренії та є спробою хворого позбутися симптомів за допомогою вживання алкоголю чи інших психоактивних речовин.

Симптоми шизофренії

Зазвичай шизофренія проявляє себе у підлітковому віці чи молодості (у 20-30 років). За деякий час перед появою характерних симптомів та ознак з'являється неспецифічна симптоматика. Людина стає розсіяною, дратівливою, з'являються дивацтва, вона починає ізолюватися від звичайного соціального середовища.

Потім з'являються характерні ознаки:

  • Маячня. Зазвичай це думки про те, що за людиною хтось стежить, впливає на неї якимось чином, переслідує.
  • Галюцинації. Найчастіше виникають слухові галюцинації. Голоси можуть бути в голові людини, або їй може здаватися, що вони йдуть звідкись ззовні.
  • Нав'язливі ідеї, розлади мислення. Зазвичай ідеї стосуються якихось глобальних проблем, наприклад, долі Землі чи людства. Розлади мислення виявляються у тривалих міркуваннях, перескакуванні з теми на тему. У деяких випадках мова стає безладною.
  • Емоційні розлади. Найчастіше при шизофренії емоції збіднюються. Настрій зазвичай знижений. Людина перестає спілкуватися з оточенням, тому що повністю занурюється у свої ідеї.

Діагностика та лікування шизофренії

Діагноз «шизофренія» ставиться виходячи з характерних проявів хвороби та особливостей стану. Також для того, щоб оцінити стан, лікар застосовує спеціальні тести.

Після того, як точний діагноз поставлений, підбирається лікування. Зазвичай лікування проводиться у спеціальних клініках. Терапія включає медикаментозне лікування та психотерапію. З лікарських засобів можуть призначатися нейролептики, антипсихотики, нормотимики. Медикаменти та їх дози підбираються з урахуванням особливостей стану людини.

Додатково обов'язково призначається психотерапія. Найбільш ефективна когнітивно-поведінкова психотерапія, під час якої людина може усвідомити особливості свого стану та навчиться пристосовуватися до нього. Також дуже важливо проводити соціальну адаптацію, якадозволить людині нормально контактувати з оточенням.