Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ШУМ У ВУХАХ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ШУМ У ВУХАХ

Шум у вухах

Шум у вухах або тинітус – це слухове відчуття, яке описується пацієнтом, як шипіння, гул, дзвін, шум, писк, дзижчання або скрегіт. Тинітус може вказувати, як на проблеми зі слухом, так і на патології судин голови і шиї, гіпертонічну хворобу та низку інших хвороб.

Причини появи шуму у вухах

Попри те, що тинітус – це відчуття, яке людина чує вухами, його походження можна описати, як внутрішнє, що виникає в нервових ланцюжках головного мозку. З'являтися це явище може внаслідок ряду причин.

Інтенсивний вплив шуму. Шуміти у вухах може після вибуху, що пролунав поряд з людиною, знаходження близько від потужних колонок під час концерту, слухання музики в навушниках з високим рівнем звуку, на виробництві з високим рівнем шуму.

У разі короткочасного впливу гучних звуків, шум у вухах нагадує монотонний дзвін або писк, може супроводжуватися запамороченнями, пульсуючими больовими відчуттями в області скроні, тимчасовою втратою слуху.

У разі постійного впливу високого шуму симптоматика наростає поступово, спочатку шум у вухах чується протягом відносно невеликого проміжку часу, потім ці періоди збільшуються, може розвинутися приглухуватість.

Гіпертонія. Також може проявлятися тинітусом. Причиною шумів, схожих на гул, стає турбулентний рух крові по звужених судинах. Шум у вухах у гіпертоніків з'являється зазвичай в період підвищення тиску та може супроводжуватися головним болем, нудотою, «мушками» в очах, погіршенням загального стану.

Вікові зміни будови внутрішнього вуха можуть супроводжуватися гулом і дзвоном у вухах. Часто тинітус посилюється вночі та стає причиною безсоння.

Запальні захворювання вух, наприклад, лабіринтит, євстахіїт, отит – ще одна причина появи тинітусу.

Закриття слухового проходу. Вухо може забиватися пробками сірки, водою або чужорідними тілами.

Судинні патології. Аневризма скроневої артерії та атеросклероз крім шуму у вухах можуть супроводжуватися головним болем та запамороченнями.

Акустична невринома. Це доброякісне новоутворення, при якому з'являється постійний гул невисокої сили в одному вусі. У разі розвитку пухлини може знижуватися слух, порушуватися процес ковтання, шум стає пульсуючим.

Шийний остеохондроз може супроводжуватися стисканням судин, що йдуть від шиї до вуха й далі до мозку. Зазвичай це, не призводить до тяжких наслідків, але іноді, з'являється сильний шум у вухах. Інші симптоми: запаморочення, непритомність, сильні болі в області шиї.

Черепно-мозкові травми. Удари і сильні удари головою можуть призводити як до наслідків, що не приносять особливого дискомфорту, так і супроводжуватися блювотою, нудотою, сильним болем. У разі травми симптоматика може проявитися через кілька днів після удару.

Вживання ряду лікарських препаратів. Вживання деяких антибактеріальних препаратів, сечогінних, транквілізаторів та інших лікарських засобів можуть мати побічний ефект – шум в голові.

Також шум у вухах може з'являтися при ряді хвороб внутрішніх органів, ендокринних патологіях, алергіях, пороках розвитку слухового апарату, неврологічних порушеннях.

Діагностика та лікування шуму у вухах

Шум у вухах – це не самостійна проблема, а симптом якогось відхилення. Важливо з'ясувати, що саме провокує ці слухові відчуття та лікувати першопричину.

Для діагностування причин шуму у вухах насамперед потрібно прийти на прийом до ЛОРа. Лікар проведе огляд слухового проходу, перевірить слух. Також часто призначають рентген голови, КТ або МРТ голови, ангіографію судин головного мозку. При необхідності можуть знадобитися консультації лікарів іншої спеціалізації.

Після того як точно діагностовано захворювання, що провокує шум у вухах, проводиться його лікування. Можуть також застосовуватися симптоматична терапія: антидепресанти, седативні засоби, але використовувати їх можна тільки після призначення лікарем.