Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПУПКОВА ГРИЖА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПУПКОВА ГРИЖА

Пупкова грижа

Пупкова грижа є випинанням через пупкове кільце органів черевної порожнини. Пупкова грижа може викликати біль у ділянці шлунку та нудоту.

Частка пупкової грижі серед усіх видів гриж, що реєструються, становить приблизно 5%. Найчастіше патологія зустрічається у ранньому віці: у 30% недоношених дітей та у 20% доношених дітей. У дорослому віці пупкова грижа частіше розвивається у жінок старше сорока років.

Дітям віком до 5 років при діагностуванні пупкової грижі рекомендується консервативна терапія. Для дорослих необхідне хірургічне лікування.

Причини виникнення пупкової грижі

В основі розвитку пупкової грижі лежить фізіологічна особливість будови пупкового кільця. У ньому немає м'язового та шкірно-жирового прикриття, що робить пупкове кільце одним із найслабших місць у черевній стінці. Спровокувати утворення цього виду грижі можуть:

  • частий та сильний крик у дитячому віці,
  • відставання у розвитку пупкового кільця,
  • спадковозумовлена ​​слабкість сполучних тканин пупкового кільця,
  • рубці, що з'явилися в результаті хірургічного втручання та травми черевної стінки в області пупкового кільця,
  • ожиріння,
  • вагітність,
  • тривалий та інтенсивний кашель,
  • інтенсивні фізичні навантаження,
  • часті запори,
  • асцит, гепатоспленомегалія,
  • пухлини, що розташовані в черевній порожнині та активно ростуть.

Види пупкових гриж

Пупкові грижі ділять на вроджені та набуті. Вроджені поділяють на ембріональні та зародкові. Придбані можуть з'явитися в ранньому дитячому віці або утворитися вже у дорослої людини.

У дорослих грижі поділяють на прямі та косі. Також розрізняють вправні та невправні грижі. Якщо грижа защемляється, то говорять про стиснуту пупкову грижу.

Симптоми пупкової грижі

Перша і головна ознака пупкової грижі - випинання в області пупка, що з'являється при навантаженнях, зникає або зменшується, коли людина займає горизонтальне положення.

У дітей пупкова грижа зазвичай не дає болючих симптомів і не схильна до ущемлення.

Серед симптомів пупкової грижі у дорослих – болі в ділянці пупка, які можуть виникати або наростати під час кашлю, напруження, фізичних навантажень.

Якщо грижа стискається, то з'являється різкий біль, можливі нудота, блювання, відчуття сильної напруги в районі пупка. Можуть виникати кров у калі, порушуватись відходження газів.

У якості ускладнень при стиснутій грижі може розвинутись кишкова непрохідність, некроз тканин, також можлива перфорація шкіри та випадання вмісту грижі назовні.

Діагностика пупкової грижі

Залежно від того, з'явилася грижа у дитини чи дорослої, слід звернутися до педіатра чи хірурга. Лікар проведе огляд, пальпує область грижі та поставить діагноз.

Для уточнення стану можуть призначатися герніографія, УЗД грижі, ультразвукове обстеження черевної порожнини та інші обстеження.

Лікування пупкової грижі

Якщо грижа виявлена ​​у дитини до 5 років і вона не ускладнена, то хірургічне лікування не рекомендується. Річ у тому, що в цьому віці може статися спонтанна регресія пупкової грижі, що пов'язано із ростом дитини та зміцненням корсету м'язів. У цьому віці рекомендуються консервативні методи: масаж, лікувальна фізкультура.

Для дорослих ефективним методом є хірургічне лікування грижі. Операція, яка зветься герніопластика, може проводитися лапароскопічним або відкритим способом. Вона може бути натяжна та ненатяжна. Натяжна – коли для усунення грижового отвору просто зшиваються м'язи та сухожилля. Ненатяжна герніопластика передбачає встановлення сітчастого імплантату. Це дозволяє підвищити міцність зшивання та уникнути повторного виникнення пупкової грижі.