Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПРЕСБІОПІЯ (ВІКОВА ДАЛЕКОЗОРІСТЬ):

Калію йодид краплі очні 2 % контейнер-крапельниця 10 мл
Калію йодид краплі очні 2 % контейнер-крапельниця 10 млУнімед Фарма
грн на бонусний рахунок+ 2.11грн на бонусний рахунок

в наявності в 174 аптеках

Пресбіопія (Вікова далекозорість)

Вікова далекозорість або пресбіопія – це зміна гостроти зору, при якій відбувається зниження акомодаційних здатності очей через старіння кришталика. Вікова далекозорість характеризується тим, що зберігається здатність нормально бачити предмети, які знаходяться далеко, а ті, що близько розташовані виглядають розмитими.

Пресбіопія досить поширена патологія зору (зустрічається у 25-30% населення). Перші її ознаки при нормальному зорі з'являються досить рано (в 40-45 років). Якщо у людини до цього віку вже була далекозорість, то пресбіопія розвивається раніше, а якщо була короткозорість, то пресбіопія з'являється пізніше.

Попри те, що пресбіопія пов'язана з природними процесами організму, стан потребує корекції зору.

Причини появи вікової далекозорості

Процеси, що призводять до пресбіопії – це природні та неминучі вікові зміни, які призводять до погіршення акомодаційних здатностей очей (ці здібності дозволяють оку адаптуватися та чітко бачити різно віддалені предмети).

Як механізми розвитку старечої далекозорості слід вказати:

  • Склеротичні зміни кришталика, що призводять до втрати його еластичності.
  • Деградацію циліарного м'яза. Це м'яз, який утримує кришталик. Якщо відбувається деградація м'яза, то в ньому припиняється формування нових м'язових волокон та відбувається їх заміна на сполучну тканину.

До чинників, які прискорюють виникнення пресбіопії, відносяться:

  • цукровий діабет,
  • гіповітаміноз,
  • гіпертонія,
  • хронічна інтоксикація.

Також прискорити розвиток старечої далекозорості можуть:

  • астигматизм,
  • запальні очні захворювання,
  • травми ока,
  • робота, при якій доводиться зосереджувати погляд на близько розташованих предметах, наприклад, під час роботи за комп'ютером.

Симптоми вікової далекозорості

Для пресбіопії характерно постійна напруга очей, щоб сфокусувати зір на близько розташованих предметах. Хочеться відсунути їх трохи далі, щоб розглянути. Робота з близько розташованими предметами часто супроводжується втомою очей, стомлюваністю, болем в очах, головними болями.

Якщо пресбіопія буде вчасно виявлена, то її досить легко можна буде скорегувати та поліпшити гостроту зору.

Діагностика пресбіопії

Для діагностики вікової далекозорості, потрібно звернутися до офтальмолога і пройти обстеження. Щоб діагностувати пресбіопію, необхідно:

  • перевірити гостроту зору,
  • зробити скіаскопію або комп'ютерну рефрактометрію,
  • провести офтальмоскопію.

Після того як будуть точно діагностовано показники зору, підбираються методи корекції зору.

Лікування вікової далекозорості

Найчастіше при наявності вікової далекозорості рекомендується підібрати окуляри або контактні лінзи. Додатково при пресбіопії рекомендується робити гімнастику для очей, приймати вітаміни, робити фізіопроцедури (рефлексотерапія, магнітолазеротерапія).

Сьогодні досить ефективно для корекції зору при пресбіопії застосовують методики лазерної хірургії. Може застосовуватися технологія Lasik або лазерна термокератопластіка.

Також може застосовуватися більш радикальна хірургічна процедура - заміна кришталика. В цьому випадку старий кришталик видаляється з ока. А на його місце імплантується інтраокулярна лінза.

Лікар-офтальмолог допоможе вам підібрати оптимальний метод корекції зору відповідно до віку, показників зору, особливостей здоров'я.