Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Ураження периферичних нервів

Для лікування УРАЖЕННЯ ПЕРИФЕРИЧНИХ НЕРВІВ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

УРАЖЕННЯ ПЕРИФЕРИЧНИХ НЕРВІВ

Найбільш поширеними захворюваннями периферичної нервової системи є неврити і невралгії. Незважаючи на те, що вони мають схожі назви і схожу симптоматику, це дві абсолютно різні групи захворювань. Давайте розберемося, в чому їхня схожість і відмінність.

Неврити

Неврити — це група хвороб, для яких характерне запальне ураження периферичних нервів. Запалення може бути викликане інфекційними агентами, травмами, інтоксикаціями, переохолодженням, простудними або аутоімунними захворюваннями, а також іншими причинами. Для всіх невритів характерно порушення функцій уражених нервів, яке проявляється зниженням або втратою чутливості, парезами або паралічами.

Найбільш поширені види невритів:

  • Неврит лицьового нерва (параліч Белла). Викликає односторонній парез або параліч лицьових м'язів. Як правило, м'язові функції відновлюються через декілька місяців.
  • Неврит зорового нерва. Може розвиватися у людей з вірусними інфекціями і розсіяним склерозом. Проявляється порушенням зору, який в більшості випадків відновлюється після одужання.
  • Ішіас. При запаленні сідничного нерва хворого турбують сильні болі в області сідниці, що іррадіюють в ногу і поперек. Симптоми можуть зникати через кілька днів без будь-якого втручання.
  • Плечовий неврит. Характеризується запаленням нервів плечового сплетіння. Проявляється болем і онімінням в області плеча і руки.
  • Поперековий неврит. Викликає сильні тягнучі болі і оніміння в попереку, супроводжується труднощами при ходьбі. Причиною є запалення поперекових нервів в результаті інфекції або переохолодження.
  • Поліневрит. Характеризується множинним ураженням периферичних нервів і генералізованими болями в різних частинах тіла. Найчастіше розвивається в результаті алкогольної інтоксикації, дефіциту вітамінів групи В, вірусної або бактеріальної інфекції.

Діагностикою та лікуванням невритів займається лікар-невропатолог. Для боротьби із захворюваннями використовують кілька груп лікарських препаратів: протизапальні, знеболюючі, противірусні, антибактеріальні і т.д. Для відновлення м'язових функцій в період реабілітації застосовують фізіотерапевтичні методи лікування.

Невралгії

На відміну від невритів, невралгії не викликають запальних або структурних змін в уражених нервах. Більше того, вони не супроводжуються порушеннями чутливості, парезами або паралічами. Основним симптомом цих захворювань є сильні болі в зоні іннервації хворого нерва.

Поширені види невралгій:

  • Невралгія трійчастого нерва. Викликає напади гострого пекучого болю в м'язах обличчя. Біль виникає спонтанно, під час розмови, жування, вмивання або гоління. Під час нападу людина завмирає, щоб уникнути посилення больових відчуттів.
  • Невралгія потиличного нерва. Викликає нестерпний пульсуючий біль в голові, який поширюється від потилиці до скронь. Напад може бути спровокований кашлем або різкими рухами головою.
  • Міжреберна невралгія. Зазвичай виникає у людей з остеохондрозом хребта. Характеризується сильним болем в області ребер, що посилюється при кашлі і чханні.

При невралгіях в першу чергу лікують основне захворювання, що викликало ураження нервів. При яскраво вираженому больовому синдромі використовують медикаментозні блокади (новокаїнові), які допомагають зменшити біль. Також хворим можуть призначати протисудомні препарати і вітаміни групи В.

Дії пацієнта при ураженнях периферичних нервів

Для полегшення болю при невритах і невралгіях можна використовувати знеболюючі мазі та гелі. Однак ці засоби не усунуть причину хвороби, а лише тимчасово покращать самопочуття. Тому потрібно якомога швидше звернутися до лікаря-невропатолога, який проведе повноцінне обстеження і підбере ефективне лікування. Надалі слід дотримуватися рекомендацій фахівця і приймати призначені ним препарати.